Váratlan felfedezés: ijesztően hat a női agyra a cigaretta, akár meddőséget is okozhat

dohányzás arcbőr öregedés
Vágólapra másolva!
Már egyetlen cigarettányi nikotinadag is csökkenti az ösztrogén termelését a nők agyában. Hogy ebből mi egyéb következik, azt egyelőre nem tudjuk, de a jelenségnek köze lehet például ahhoz, hogy a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról.
Vágólapra másolva!

A nikotin egyetlen adagja, vagyis annyi, amennyit egy szál cigaretta tartalmaz, már elégséges ahhoz, hogy akadályozza az ösztrogén előállítását a nők agyában. Ez a meglepő megfigyelés segíthet megmagyarázni a dohányzó nők egyes viselkedési sajátságait, például azt, miért szoknak le nehezebben a cigiről, mint a férfiak. Az erre vonatkozó új kutatási eredményeket az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium idén Bécsben rendezett éves kongresszusán mutatták be.

– nyilatkozta Erika Comasco, a svéd Uppsalai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője. – Ez egy újonnan felfedezett hatás, és az eredmények még előzetes jellegűek. Még nem tudjuk, milyen viselkedési vagy kognitív következményekkel jár ez, csak azt látjuk, hogy a nikotin hatással van az általunk vizsgált agyterületre, és tudjuk, hogy az érintett agyi rendszer a nikotinhoz hasonló addiktív drogok célpontja." A hatást a talamuszban mutatták ki, amely az ún. limbikus rendszer részeként a viselkedési és érzelmi válaszokat szervező ősi agyterületek egyike.

Az Uppsalai Egyetem kutatói tíz egészséges női önkéntessel működtek együtt a kísérletek során. A résztvevő nők orrnyálkahártyán át kaptak egyetlen dózisnyi nikotint, s ezzel egyidejűleg egy injekciót, amely az aromatáz nevű enzimhez kötődő, radioaktívan jelölt követőmolekulát tartalmazta. A más néven ösztrogén-szintázként is ismert aromatáz enzim felelős az ösztrogén előállításáért. A kutatók MRI és PET képalkotás segítségével tudták nyomon követni az aromatáznak mind a mennyiségét, mind az agyban elfoglalt helyét.

A mérések azt mutatták, hogy a nikotinnak már ez az egy dózisa is mérsékelten csökkentette az agybéli aromatáz mennyiségét.

Egy ideje már tudható, hogy a nők és a férfiak eltérően reagálnak a nikotinra, például a nőknél kevésbé válnak be a nikotinhelyettesítő terápiák, és a leszokási kísérleteik gyakrabban végződnek kudarccal. E különbségek biológiai alapjai viszont mindeddig tisztázatlanok maradtak. A nikotinnak az aromatáz termelését érintő gátló hatását most első alkalommal sikerült felismerni. A hatást férfiakon egyelőre nem is vizsgálták.

– folytatta Comasco. – Annyi biztos, hogy lényeges különbségek mutatkoznak abban, ahogy a férfiak és a nők a dohányzásra reagálnak. A nők a jelek szerint kevésbé válaszolnak jól a nikotinhelyettesítő kezelésre, leszokás után könnyebben visszaszoknak, nagyobb eséllyel öröklik a hajlamot a dohányzásra, és fokozott eséllyel esnek áldozatul a dohányzás okozta betegségeknek, például a tüdőráknak és a szívrohamnak. Most meg kell értenünk, hogy a nikotinnak a hormonrendszert érintő hatása vajon szerepet játszik-e ezekben a jelenségekben."

Forrás: Shutterstock

„Természetesen a nőknek csak egy viszonylag kicsi csoportját vontuk be ebbe a vizsgálatba, és nagyobb mintaméretre lesz szükségünk az eredmények megerősítéséhez – tette hozzá Comasco. –

A felfedezést kommentálva Wim van den Brink, az Amszterdami Egyetem Akadémiai Orvostudományi Központjának nyugalmazott pszichiátria és addiktológia professzora így fogalmazott:

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a dohányzásfüggőség sok összetevőjű, komplex probléma, és a nikotinnak a talamuszra (és az ösztrogén termelésére) gyakorolt specifikus hatása önmagában aligha magyarázza a függőség kialakulásában, kezelésében és kimenetelében tapasztalt különbségeket a női és férfi dohányosok között. Attól a felismeréstől, hogy a nikotin hatására csökken az ösztrogéntermelés, még hosszú út vezet odáig, hogy a női dohányosokban csökkentsük a függőség kockázatát, kiküszöböljük a kezelés negatív hatásait és megelőzzük a visszaszokást, de a téma mindenképpen további vizsgálódást érdemel."