Bizonytalan időre leállhat az internet világszerte

napkitörés, X3,1
Az X3,1-es napkitörés a legnagyobb napfoltból ered.
Vágólapra másolva!
Egy kozmikus vihar megsemmisítheti az internetet a Földön, derítette ki egy új kutatás. A csapás a műholdak és az elektromos vezetékek megrongálásával hónapokra, vagy akár évekre is kiütheti a világhálót. A rejtélyes, kiszámíthatatlan és potenciálisan pusztító asztrofizikai eseményt most először térképezték fel a fák évgyűrűinek segítségével.
Vágólapra másolva!

Dr. Benjamin Pope, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint az eredmények azt sugallják, hogy akár már a következő évtizedben szembesülhetünk a teljes internetet megbénító természeti csapással.

Pope szerint a Miyake-események néven ismert kozmikus viharok nagyjából ezerévente sújtják a Földet. Ezek olyan erősek lehetnek, hogy tönkreteszik a földi technológiát, beleértve a műholdakat, az internetkábeleket, a nagy távolságokra vezető elektromos vezetékeket és a transzformátorokat.

állítja Pope.

A kutatók egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely elemzi a fák évgyűrűit. Utóbbiakat megszámolva nem csak az adott fa korát tudjuk meg, de azt is, milyen kozmikus hatások érték a Földet az elmúlt évezredekben.

Amikor a kozmikus sugárzás kölcsönhatásba lép a légkörrel, radioaktív szén-14 keletkezik, az izotóp pedig felhalmozódik a fák évgyűrűiben. A kutatók a globális szénciklus modellezésével, egy 10 000 éves időintervallumot figyelembe véve rekonstruálták a folyamatot, így betekintést nyertek a Miyake-események nagyságrendjébe és természetébe.

Forrás: NASA/SDO

Az eredmények alapján kiderült, hogy i. sz. 774-ben megugrott a szén-14 izotóp aránya a fák évgyűrűiben, vagyis nagyon komoly sugárzás érhette bolygónkat. Ennek forrása ismeretlen, de okozhatta nagyobb napkitörés vagy közeli szupernóva-robbanás is. Az akkor élőknek valószínűleg nem okozhatott nagyobb problémát, a modern technika korában azonban hatása beláthatatlan lenne, és egészen biztosan súlyos csapást mérne a világhálóra.

- figyelmeztetett Pope.

– tette hozzá a szakértő.

A felfedezésről szóló részletes tanulmány itt érhető el.