Elképesztő felvételt készített a James Webb-űrteleszkóp - fotó, videó

Vágólapra másolva!
Közzétette első felvételét a Teremtés oszlopaiként ismert három hatalmas, gázokból és porból álló felhőoszlopról szerdán a James Webb-űrteleszkóp.
Vágólapra másolva!

Csillagok ezreinek ragyogása világítja meg a képet, amelyen az óriási barna és narancsszínű oszlopok állnak a világűr végtelenjében. Az egyes oszlopok végén látható intenzív vörös övezetek lávára utalnak az oszlopok belsejében születő, mindössze néhány százezer éves csillagok jeleként - írta közleményében az Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal, a NASA.

A Teremtés koronái 6500 fényévre találhatók a Földtől, a Tejútrendszerben.

A gáz- és poroszlopok a Hubble űrteleszkópnak köszönhetik a hírnevüket, amely 1995-ben, majd 2014-ben készített felvételt róluk.

A nem egészen egy éve a világűrbe indított

James Webb-teleszkóp azonban infravörös kamerái segítségével képes áttörni az oszlopok homályos részén, és számos születőben lévő csillagot láttatni, amelyek ragyogó vörös gömbök képében jelennek meg a felvételen.

Forrás: NASA

A mintegy nyolc fényévnyi területet feltérképező felvételt a teleszkóp NIRCam nevű, az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon alapuló, közeli infravörös spektroszkópiás berendezés segítségével készítette.

A NASA szerint

az új felvétel segítséget nyújt a tudósoknak, hogy felülvizsgálják a csillagok alakulásával kapcsolatos modelljeiket, pontosabban meg tudják állapítani az újonnan született csillagok számát, valamint a térségben lévő gáz és por mennyiségét.

Az első fotón a Hubble-űrteleszkóp felvétele, a második képen a James Webb-űrteleszkóp által készített felvétel a teremtés oszlopairól Forrás: NASA

A James Webb, amelynek az az első színes felvételeit júliusban tették közzé, a Földtől 1,5 millió kilométerre végez megfigyeléseket.

A tízmilliárd dollár értékű berendezés egyik fő feladata a csillagok életciklusának a tanulmányozása. Egy másik fontos kutatási célja a Naprendszeren kívüli bolygók, az úgynevezett exobolygók tanulmányozása.