A fénysebességnél is gyorsabban mozgott a démoni objektum

neutroncsillag
Két ütköző neutroncsillag művész ábrája
Vágólapra másolva!
2017-ben a tudósok két neutroncsillag látványos ütközését figyelték meg, amely olyan erős sugárzást bocsátott ki, hogy a NASA szerint a felszabaduló energia egy szupernóva energiájához hasonlítható - olvasható az amerikai űrkutatási hivatal sajtóközleményében. A kutatóknak most sikerült feldolgozniuk az ütközésből kinyert adatokat és látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő dologra bukkantak: a fénynél hétszer gyorsabban mozgó anyagra. De valóban ez a helyzet, vagy az egész csupán illúzió?
Vágólapra másolva!

A GW170817 jelű esemény valójában egy neutroncsillag-páros összeolvadása volt. A neutroncsillagok egykori nagy tömegű csillagok összeomlott magjai, és az univerzum legsűrűbb objektumai közé tartoznak.

A NASA szerint egyetlen teáskanálnyi neutroncsillag tömege a Földön négymilliárd tonnát nyomna.

Ilyen felfoghatatlan sűrűségű és gravitációjú objektumok ütközésekor gravitációs hullámok és gamma-sugárzás keletkeznek, és a NASA szerint neutroncsillagok összeolvadásánál most sikerült első alkalommal egyszerre észlelni a két jelenséget.

A Hubble űrtávcső megfigyelése alapján a robbanás után a két neutroncsillag fekete lyukká omlott össze. Ezután a fekete lyuk körül egy forgó korong alakult ki, amely hihetetlenül gyors anyagsugarakat lőtt az űrbe. A kinyert adatok alapján a kutatóknak azt is sikerült kideríteniük, hogy a sugárnyalábok milyen gyorsan mozogtak.

Két ütköző neutroncsillag művész ábrája Forrás: A. SIMONNET/SONOMA STATE UNIV., LIGO, NSF (EDITED BY MIT NEWS)

Valóban gyorsabb a fénynél vagy csak illúzió? Itt a magyarázat

A Hubble-megfigyelések alapján kezdetben úgy tűnt, hogy a sugárnyalábok a fénysebesség hétszeresével haladnak. Ez persze lehetetlen, mert ellentmond a fizika egyik alaptörvényének, miszerint semmi sem lehet gyorsabb a fénynél.

A tudósok ezt az eltérést egy szuperluminális mozgás néven ismert jelenségnek tulajdonítják.

A NASA szerint az anyagsugár közel fénysebességgel közelíti meg bolygónkat, a későbbi pontokon kibocsátott fénynek pedig minden alkalommal rövidebb utat kell megtennie. Emiatt úgy tűnik, mintha az anyagsugár a fénysebességnél is gyorsabban mozogna.