Újraírhatják a történelmet a camdeni csatában elesett katonák

camdeni csata
A camdeni csata az amerikai függetlenségi háború azon csatája volt, amely a britek győzelmével végződött
Vágólapra másolva!
Az 1780-ban vívott camdeni csata az utolsó brit győzelmek egyike volt az amerikai függetlenségi háború során. A régészek most az itt elesett katonák csontmaradványait tárták fel.
Vágólapra másolva!

A nyolc éven át dúló, amerikai függetlenségi háború a brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmat háborúja volt Nagy-Britannia ellen. A camdeni csatát 1780. augusztus 16-án vívták: a két sereg véletlenül találkozott össze, így a felkészülésre kevés idő volt. A britek tapasztalt és fegyelmezett, 2200 fős serege állt szemben 1400 reguláris katonával, a maradék 2000 embert a fegyelmezetlenebb felkelő csapatok adták.

A csata során végül a Lord Cornwallis tábornok vezette brit erők legyőzték a Horatio Gates vezérőrnagy vezette, számbeli fölényben lévő amerikai erőket, megerősítve a britek uralmát.

A vereség utat nyitott Cornwallis-nak, hogy Észak-Karolina felé nyomuljon.

A Történelmi Camden Alapítvány nevében eljáró régészek most összesen tizennégy katona csontvázmaradványait és a hozzájuk tartozó műtárgyakat tárták fel azon a helyen, ahol a camdeni csatát vívták.

A camdeni csata az amerikai függetlenségi háború azon csatája volt, amely a britek győzelmével végződött Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Dr. Steven D. Smith, a Dél-Karolinai Régészeti és Antropológiai Intézet kutatóprofesszora és a projekt vezető kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az előzetes helyszíni vizsgálatok alapján a csapat úgy véli, hogy a holttestek közül tizenkettő patrióta, egy valószínűleg lojalista, egy pedig az úgynevezett Fraser's Highlanders 71xt Regiment of Foot brit katonája volt.

– mutatott rá James Legg, a SCIAA régésze. – A halottak jelöletlen sírjai pedig még mindig ott rejtőznek.

A szakemberek által végzett munka azzal tiszteli ezeknek az embereknek az áldozatát, hogy rávilágít olyan részletekre, amelyeket a történelmi feljegyzések még nem dokumentáltak, miközben tisztességes, megjelölt sírokat biztosít számukra a harctéren.