Extrém ritka rózsaszín sarki fényt láttak Norvégia egén

sarki fény
Tromso közelében november 3-án lefotózott extrém ritka rózsaszín sarki fény
Vágólapra másolva!
November elején rendkívüli, rózsaszínben játszó sarki fények villantak fel Norvégia éjszakai égboltján. Egy különösen erős napkitörés részecskefelhője november harmadikán érte el a Földet és mélyen behatolt az atmoszféra legfelső rétegébe, a magnetoszférába. A Napból érkezett nagy energiájú töltött részecskék ez alkalommal különösen intenzív és szokatlan sarki fény jelenséget produkáltak.
Vágólapra másolva!

Túlvilági fények villantak fel Tromsø felett

Az extrém ritka és lenyűgözően intenzív fényjátékot a norvégiai Tromsø közelében Markus Varik, egy sarkifény-néző túrákra szakosodott túravezető fedezte fel, november 3-án, helyi idő szerint este 18 órakor.

A rendkívüli élénk pink színben pompázó égi jelenség mintegy két percig volt megfigyelhető, amelyről

Varik több felvételt is készített.

Tromso közelében november 3-án lefotózott extrém ritka rózsaszín sarki fény Forrás: Markus Varik/Greenlander/Live Science

„Ez volt az általam valaha látott legerősebb rózsaszín sarki fény jelenség, amit tízéves túravezetői pályafutásom alatt tapasztaltam" – mondta el Markus Varik a Live Science tudományos ismeretterjesztő portálnak. „ Megdöbbentő élmény volt" - fűzte hozzá a sarkifény-néző túrákat vezető Varik.

Rendkívüli látványt okozott a november harmadikán a Földet elért napvihar Norvégia felett Forrás: Markus varik/Spaceweather.com

A Spaceweather.com szerint a rózsaszín „aurora borealis" azt követően jelent meg Tromsø felett a késő esti égbolton, hogy egy G1-es osztályba sorolt napkitörés részecskefelhője betört a magnetoszférába.

A napkitörésekről készült egyik leglátványosabb kép. Egy ilyen esemény"rendesen összerázza" a Föld mágneses mezejét és súlyos károkat okoz a földi transzformátorokban, kommunikációs és energiaelosztó rendszerekben Forrás: NASA

A rózsaszínben pompázó sarki fény olyan erős olt, hogy percekig bíbor fénnyel világította meg a sötétségbe burkolózó vidéket.

Így keletkezik a sarki fény

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a Napból áramló töltött részecskék, a napszél, egy-egy napkitörés alkalmával elérik a Földet. A Föld olvadt fémekből álló forró magja a dinamóhatás elve szerint hozza létre azt a bolygónkat körbevevő mágneses erőteret, ami kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a világűr mélyéről érkező kozmikus sugárzás, valamint a Nap részecskesugárzásának legjelentősebb része ne érhesse el a Föld felszínét.

A napszél a Napból felszabaduló töltött részecskék állandó áramlása és amikor ezek a szélrohamok ütköznek a Föld magnetoszférájával, űridőjárást okozhatnak. Az űridőjárás – mint például a napszél – tönkreteheti a műholdakat, amelyekre nap mint nap támaszkodunk szolgáltatásaink során mint például a globális kommunikáció vagy a villamosenergia-hálózat kezelése. Forrás: https://www.science.org/content/article/earth-s-magnetic-field-helped-life-evolve

Mivel a az északi és a éli pólusok vidékén a mágneses pajzs jóval gyengébb,

ez lehetővé teszi, hogy a részecskesugárzás itt egészen 300-100 kilométeres mélységig behatoljon a külső atmoszférába.

Ahogy a nagy energiájú töltött részecskék behatolnak a felső légkörbe túlhevítik a gázmolekulákat, amelyek ennek hatására felizzanak, és élénk fényjelenséget okoznak.

Kísérteties kék szalag lebegett Svédország késő esti égboltján

A felvillanó sarki fények döntő többsége zöld színárnyalatú, mivel az atmoszférának abban a rétegében, ameddig a napszél részecskéi lejutnak, az oxigén a legnagyobb arányban előforduló gáz, és az oxigénatomok a gerjesztés hatására zöld fényt bocsátanak ki.

A sarkifény-jelenségek túlnyomó többsége zöld színárnyalatú Forrás: Pinterest

A Spaceweather.com szerint azonban a legutóbbi november eleji napvihar során a Föld magnetoszférájának „megrepedése" lehetővé tette, hogy a napszél 100 kilométeres magasság alá hatoljon, ahol viszont már a nitrogén a legnagyobb mennyiségben előforduló gáz. A ritka pink színt így a nitrogénatomok gerjesztődése okozta.

Sarki fény Forrás: Pixnio

A magnetoszférában keletkezett lyuk körülbelül 6 órával a kinyílása után bezárult. Ezalatt egy furcsa kék fényszalag is megjelent a Svédország felett, amely körülbelül 30 percig mozdulatlanul „lógott" az égen - írja a Spaceweather.com