Három férfival és két nővel bővült az Európai Űrügynökség asztronautáinak sora

ISS
Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója
Vágólapra másolva!
Három férfival és két nővel bővült az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautáinak sora - jelentette be a szervezet szerdán Párizsban.
Vágólapra másolva!

Alapos felkészítés követi a kiválasztást

Az öt leendő űrhajóst közel 23 ezer jelentkező közül választották ki. Az űrügynökség új munkatársai között van a 31 éves, brit állampolgárságú Rosemary Coogan, Sophie Adenot, a francia űrkutatási központ 40 éves, mérnöki végzettségű kutatója, a spanyol állampolgárságú Pablo Álvarez Fernández, Raphaël Liégeois belga egészségügyi mérnök, valamint Marco Alain Sieber svájci sürgősségi szakorvos.

Az Európai Űrügynökség bemutatta az új asztronauta-jelölteket Forrás: ESA

A csapat tagjai a következő egy évben alapozó kiképzésen vesznek részt az ESA kölni központjában, ahol elsajátítják a mérnöki és természettudományok, valamint az orosz nyelv alapjait, és megkezdik az űrutazáshoz szükséges kiképzést.

Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója Forrás: AFP/-

A második szakaszban megismerik a Nemzetközi Űrállomás működését,

és a Földről segítik az űrben tartózkodó kollégáikat. Csak ezután kapnak konkrét missziót, és kezdik meg a másfél évig tartó felkészülést.

Leghamarabb három év múlva juthatnak fel a világűrbe

A kiválasztott új jelöltek legkorábban körülbelül három év múlva utazhatnak a világűrbe. Legutóbb 2009-ben bővítették az Európai Űrügynökség asztronautacsapatát, az akkor felvett hat űrhajós között mindössze egy nő volt.

Legkorábban három év múlva juthatnak fel a világűrbe Forrás: ESA

Szerdán először csatlakozott az űrügynökséghez fogyatékkal élő űrhajós

John McFall brit paralimpiai rövidtávfutó személyében. McFall egy hatástanulmány keretében vesz részt az űrhajóskiképzésen. Abban segíti az ESA mérnökeit, hogy megértsék, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a jövőbeli missziókban fogyatékkal élők is részt vehessenek.

(Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/dpa)