Az amazóniai esőerdők csaknem egyötöde elpusztult

Amazónia
Csak a terület legnagyobb részének védelem alá helyezése mentheti meg az Amazonas-medence esőerdőit
Vágólapra másolva!
Új jelentést adott ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) az Amazonas esőerdeinek állapotáról az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) alkalmából. A 200 oldalas dokumentum szerint a fajokban gazdag ökoszisztéma folyamatos pusztulása akár 47 millió ember megélhetését is veszélyezteti a térségégben, ahol az esőerdők csaknem egyötöde már elpusztult.
Vágólapra másolva!

Azt szorgalmazzák, hogy vegyék biológiai védelem alá Amazónia nyolcvan százalékát

A tanulmány alapján a földhasználat megváltozása miatt az amazóniai esőerdők 18 százaléka tűnt el, az erdőterületek további 17 százaléka pedig nagyon rossz állapotban van. Georg Scattolin, a WWF szakértője felidézte, hogy a glasgow-i klímakonferencián (COP26) 100 ország vállalta, hogy 2030-ig megállítja az erdők pusztulását, de az ígéretek ellenére az erdőpusztulás még 2022 első félévében is fokozódott.

Lángokban álló erdőirtott amazóniai terület 2020-ban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2288739-amazon-fires-have-affected-almost-all-the-regions-endangered-species/

"Ezért most hatékony döntésekre van szükség az esőerdők védelmének biztosítása érdekében" – hangsúlyozta. A WWF és az amazóniai őslakos csoportok a sarm-es-sejk-i klímakonferencián azt szorgalmazták, hogy a térség 80 százalékát vegyék biológia védelem alá 2025-ig.

Csak a terület legnagyobb részének védelem alá helyezése mentheti meg az Amazonas-medence esőerdőit Forrás: AFP/Handout

Ehhez vissza kell szorítani az erdőirtás legnagyobb mozgatórugóit:

az illegális bányászatot, a mezőgazdaság számára történő földrablást, a korrupciót, a vadon élő állatok és az esőerdők természeti erőforrásainak illegális kereskedelmét. Az iparosodott országoknak pedig törvényekkel kell megakadályoznia, hogy az esőerdőket olyan termékek előállítása miatt irtsák ki, mint a hús, kakaó, kávé, kukorica, pálmaolaj, fa vagy takarmányszója.

Ez a földkerekség leggazdagabb szárazföldi ökoszisztémája

Az amazóniai esőerdő ad otthont a gerinces állatfajok kilenc százalékának, a madárfajok 14 százalékának, a halfajok 13 százalékának, a kétéltűfajok nyolc százalékának és a növényfajok 22 százalékának.

Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelye Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Az esőerdő a világ egyik legfontosabb szén-dioxid-tárolója is.

A növényzet és a talaj 367-733 gigatonna szén-dioxidot tárol, ami mintegy 18 évnyi globális CO2-kibocsátásnak felel meg.

(Forrás: MTI/APA)