Nagy a baj a legnépszerűbb fájdalomcsillapítóval, ijesztő mellékhatást találtak a szakemberek

fejfájás
- Ezek kívül azt is látni kell, hogy a fájdalomcsillapítók nem rendeltetésszerű használata önmagában is fenntarthatja a fejfájást, vagyis nem csak a tüneteket nem szünteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítója nem csak a fejfájást szünteti meg, de nem várt – és kívánt – módon a viselkedésünket is módosítja – erre jutott egy egészen megdöbbentő tanulmány.
Vágólapra másolva!

A paracetamol néven is ismert, Tylenol és Panadol márkanév alatt széles körben forgalmazott gyógyszer egy 2020-ban készült tanulmány szerint növeli a kockázatvállalást is. A szóban forgó kutatás az emberek viselkedésében bekövetkezett változásokat mérte a gyakori, vény nélkül kapható gyógyszerek szedése idején.

- idézte Baldwin Way neurológust, az Ohiói Állami Egyetem munkatársát a Science Alert.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SHERRY YATES YOUNG/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sherry Yates Young/Science Photo

Az eredmények kiegészítik azt az egyre növekvő számú kutatást, amely szerint a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed, csökkentve az emberek fogékonyságát a sértettségre, az empátiára, sőt, tompítva a kognitív funkciókat.

A kutatás szerint a paracetamol szedésekor a kockázatok érzékelése és értékelése károsodhat. Bár a hatások csekélyek lehetnek, mindenképpen figyelemre méltóak, mivel a paracetamol gyakori gyógyszerösszetevő világszerte.

A kísérlet

Egy kísérletsorozatban, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt, a kutatók azt mérték, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott 1000 mg-os egyszeri paracetamol adag (az ajánlott maximális felnőtt egyszeri adag) hogyan befolyásolta a kockázatvállaló magatartásukat, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen adott placebóval.

A kísérletekben a résztvevőknek egy számítógépes képernyőn egy felfújatlan lufit kellett felpumpálniuk, és minden egyes pumpálással képzeletbeli pénzt kerestek. Az volt az utasítás, hogy a lufi minél nagyobb mértékű pumpálásával minél több képzeletbeli pénzt keressenek, de ügyelniük kellett arra, hogy ne pukkasszák ki a lufit, mert ebben az esetben elveszítik a pénzt.

Paracetamol hatóanyagú gyógyszer (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/wladimir bulgar/Wladimir Bulgar

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik paracetamolt szedtek, lényegesen több kockázatot vállaltak a feladat során, mint az óvatosabb és konzervatívabb placebocsoport. Összességében a paracetamolt szedők többet pumpálták (és pukkasztották) a lufikat, mint a kontrollcsoport tagjai.

- mondta Way.

A léggömb-szimuláción kívül a résztvevők két kísérlet során felméréseket is kitöltöttek, amelyekben a különböző hipotetikus forgatókönyvekben - például egy napi jövedelem sporteseményre való fogadása, bungee jumping egy magas hídról vagy biztonsági öv nélküli autóvezetés - érzékelt kockázat mértékét értékelték. Az egyik felmérésben úgy tűnt, hogy a paracetamol fogyasztása tényleg csökkenti az észlelt kockázatot a kontrollcsoporthoz képest, bár egy másik hasonló felmérésben ugyanez a hatás nem volt megfigyelhető.

Összességében azonban a különböző vizsgálatok eredményeinek átlaga alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy szignifikáns kapcsolat van a paracetamol szedése és a nagyobb kockázat választása között, még ha a megfigyelt hatás csekély is lehet.

A kutatók mindenképpen szeretnék folytatni a paracetamol hatásaival kapcsolatos vizsgálatokat. A megállapítások súlyossága ellenére a készítmény továbbra is a világ egyik leggyakrabban használt gyógyszere, amelyet az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszernek tekint, és amelyet számtalan betegség tüneteinek enyhítésére használnak.