Kitört a Föld legnagyobb vulkánja, egyelőre beláthatatlanok a következmények

Mauna Loa
Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) által közreadott képen láva ömlik a Mauna Loa tűzhányóból 2022. november 28-án
Vágólapra másolva!
Harmincnyolc évnyi szunnyadás után 2022. november 27-én ismét életre kelt a hawaii Mauna Loa, a földkerekség legnagyobb pajzsvulkánja. A kiömlő láva egyelőre csak a kráter közvetlen közelét árasztotta el, de az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (United States Geological Survey, USGS) figyelmeztetése szerint a kitörés további alakulásának függvényében fel kell készülni a környék esetleges evakuálására, és a légi közlekedést érintő zavarokra is.
Vágólapra másolva!

Közel négy évtizedig tartó álomból ébredt fel a hawaii óriás

Az 1984-ben történt utolsó aktivitása óta szunnyadó hatalmas pajzsvulkán 2022. november 27-én, helyi idő szerint 23 óra 30 perckor kelt ismét életre, amikor a Moku'āweoweóban, vagyis a Mauna Loa kalderájában elkezdődött az újabb kitörés. Közvetlenül a kitörést követő órákban a kalderából kiáramló lávafolyások láthatóvá váltak Kailua-Konából is.

Láva ömlik a Mauna Loa tűzhányóból 2022. november 28-án, miután 38 év múltán ismét kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja a hawaii Nagy-szigeten. Forrás: MTI/AP/West Hawaii Today/Chelsea Jensen

A kitörés egészen november 28-ig csak a kalderára korlátozódott, amikor reggel 6:30-kor a Hawaii Vulkanológiai Obszervatórium (Hawaiian Volcano Observatory, HVO) megfigyelte,

hogy a kitörés centruma a csúcsról az északkeleti hasadékzónába vándorolt,

ahol a repedések több lávafolyamot táplálnak. Az obszervatórium november 28-i helyzetértékelése szerint a kitörés egyelőre még nem fenyegeti közvetlenül a hatalmas pajzsvulkán lejtőjén lévő településeket, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez a helyzet megváltozhat.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) által közreadott képen láva ömlik a Mauna Loa tűzhányóból 2022. november 28-án Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

A HVO utoló prognózisa szerint egyelőre az a valószínű,

hogy a kitörés az északkeleti hasadékzónára fog korlátozódni.

A szakemberek jelenleg légi és műholdas felvételek segítségével igyekeznek felmérni a kitörés nagyságát és az atmoszférába kerülő vulkáni hamu jelentette potenciális veszély mértékét. Ha a kitörés elhúzódik és nagyobb mennyiségű vulkáni hamu kerül a légkörbe, az komoly veszélyt jelenthet a légi közlekedésre.

A legnagyobb potenciális veszélyt a kaldera falának beomlása okozhatja

A Mauna Loa egyike annak a tizenhat vulkánnak, amelyet az International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI) nemzetközi szövetség ajánlása szerint a múltbeli nagy és pusztító kitöréseire, valamint a lakott területek közelségére tekintettel folyamatos megfigyelés alatt kell tartani.

Vörösen izzó láva ömlik le a világ legnagyobb működő vulkánjának, a Mauna Loának a Mokuaweoweo kráteréből északkeleti irányban Hawaii szigetén 2022. november 28-án Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) egy egytől kilencig terjedő skálán térképezte fel a Hawaii fősziget, a The Big Island (amelyen a Mauna Loa fekszik) veszélyességi zónáit, amelyen a legkisebb számok jelentik a legveszélyesebb területeket.

A Mauna Loa kalderája valamint hasadékzónái e besorolás szerint az egyes kategóriájú, vagyis a legveszélyesebb területsávba tartoznak. A hasadékzónát övező terület kettes besorolást kapott, míg a vulkán környezetének fennmaradó része a hármas veszélyességű zónához tartozik.

A Mauna Loa csúcsa, 100 m-es szintvonalakkal, amelyen jól láthatóak a repedészónák Forrás: Robert Simmon - NASA Earth Observatory

Bár a hawaii vulkánkitörések viszonylag ritkán követelnek áldozatokat, a kiterjedt lávaelöntések viszont hatalmas károkat okoznak. Az úgynevezett hawaii típusú kitörések általában csak rendkívül lassú,

egy gyalogló ember sebességével mozgó lávaáradásokat okoznak,

ezért viszonylag könnyen el lehet menekülni előlük, bár kivételekre is akadnak példák.

A lávafolyások egyelőre nem fenyegtenek lakott településeket Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

A Mauna Loa 1950-es kitörése három hét alatt annyi lávát bocsátott ki, mint a Kīlauea legutóbbi kitörése, és a lávafolyam a kitörés elkezdődésétől számított alig négy órán belül elérte az óceánt, elöntve Hoʻokena Mauka falut és az oda vezető főutat. Az utolsó 1984-es kitörés során is a hömpölygő láva majdnem elérte Hilot települését.

A Mauna Loa a Föld legnagyobb pajzsvulkánja. A felvételen a mostanit megelőző 1984-es kitörés lávafolyamja látható Forrás: R.W. Decker./USGS

A legnagyobb potenciális veszélyt azonban a Mauna Loa kalderafalának beomlása jelenti, ami kiszámíthatatlanul súlyos következményekkel járna. Ilyen drámai hatású esemény történt már a múltban; a Mauna Loa nyugati falának bő százezer éve történt beomlása hozta létre a mai Kealakekua-öblöt.

Magasabb, mint a Mount Everest

A Mauna Loa a maga 5271 km2-es szárazföldi területével és 120 km-es maximális szélességével a földkerekség legnagyobb felszíni vulkánja. Körülbelül 65 000–80 000 köbkilométer szilárd kőzetből áll, és a Hawaii sziget (Big Island) felszínének több mint a felét teszi ki.

A vulkán talapzata 5000 méteres mélységben húzódik az óceáni aljzaton,

a felszín fölé emelkedő része pedig 4 170 méter magasba nyúlik fel.

A Mauna Loa távlati panorámaképe a Hilo-öbölből nézve Forrás: Kaleodu at English Wikipedia

A tengeraljzattól számítva így a Mauna Loa teljes magassága 9 170 méter,

ami meghaladja a Mount Everest 8 848 méteres magasságát. Ráadásul a hegy nagy része még a víz alatt is láthatatlan, mivel hatalmas tömege további 8 kilométerrel lenyomja az alatta lévő kérget, egy inverz hegy formájában.

A Mauna Loa lejtőjén felépült vulkáni kúp Forrás: Brocken Inaglory /Wikimedia Commons

Ha ettől számítjuk a Mauna Loa teljes magasságát, akkor erre 17 170 méteres értéket kapunk, ami már megközelíti a Naprendszer legmagasabb vulkanikus hegye, a Mauna Loához hasonló marsbeli pajzsvulkán, az Olympus Mons 22 ezer méteres magasságát.