Idegen építményt láttak egy távoli csillagnál? Döbbenetes kép terjed az interneten

Dyson-szféra illusztrációja
Vágólapra másolva!
Furcsa hullámokat vett észre az új James Webb űrteleszkóp egy távoli csillag körül, egyesek már az idegenek kezét sejtik a dologban.
Vágólapra másolva!

A zavarba ejtő felvételt nem sokkal azután készítették, hogy a James Webb megkezdte tudományos működését, és közzétette első teljes képsorozatát. A kép az interneten gyorsan heves vitákat váltott ki, és egyesek azt feltételezték, hogy a hatalmas hullámokat valamilyen idegenek által alkotott szerkezet hozza létre.

Ausztrál kutatók szerint a felvételen ugyanakkor nincs semmi rendkívüli; a 17 koncentrikus kör valójában egy csillagpár körül kialakult hatalmas porfelhő, aminek alakját a két csillag hatása torzítja el.

Az űrtávcső felvétele Forrás: NASA

Az egyik csillag, az 5600 fényévre található WR140 egy ún. Wolf-Rayet csillag, hidrogénjének nagy részét már az űrbe eresztette. Az ehhez hasonló csillagokat jelentős mennyiségű por veszi körül, ami egy társcsillag mellett furcsa koncentrikus, csigaházhoz hasonló mintázatot vesz fel.

A felvételen látható képződmény tehát nem képhiba vagy idegenek által alkotott építmény, hanem egyszerű optikai jelenség csupán.