Ókori titkokról mesél az egyiptomi istennő szobra

Rejtély, hogyan jutott el egy Hathor-ábrázolás erre a vaskori lelőhelyre Spanyolországban
Vágólapra másolva!
A csapat Salamanca három dombjának egyikén, a Cerro de San Vicente-en végzett ásatásokat, ahol 1990-ben találtak először egy fallal körülvett vaskori települést. Ennek területe 3,2 hektár, amelyből eddig 1000 négyzetmétert tártak fel az elmúlt három évtizedben. A régészek most itt fedeztek fel egy különös szobrot.
Vágólapra másolva!

Az Antonio Blanco és Juan Jesús Padilla, mint a Salamancai Egyetem munkatársai által vezetett legújabb ásatás során a csapat amuletteket és festett kerámiákat tárt fel, amelyeken egyiptomi vagy más kelet-mediterrán eredetű motívumok láthatók.

Előbbi egy aranyleveles mázas kerámia berakás részeit képezik, amelyek Hathor istennőt ábrázolja, akit egykor Hórusz égisten és Ré napisten hitveseként imádtak.

Mindkettőt a királysághoz kötötték, és Hathor volt a királyság szimbolikus anyja. A darabok egy körülbelül öt centiméter hosszú töredéket alkotnak, amelyen jól látható az istennő hajának alsó része, de a fürtjei is részletesen kivehetők.

Rejtély, hogyan jutott el egy Hathor-ábrázolás erre a vaskori lelőhelyre Spanyolországban Forrás: University of Salamanca

– mondta Padilla az El Paisnak nyilatkozva, amit a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezután egyfajta gyantával vagy ragasztóval ragasztották a helyükre.

Hozzátette: a darabot jelenleg laboratóriumban elemezik, hogy megnézzék, megvannak-e még ennek a ragasztónak nyomai a belső felületen, hogy meghatározzák, milyen gyantát használtak.

A régészek szerint a kerámiákat szándékosan helyezték egy nagy téglalap alakú terem (megaron) falai közé.

Vályogtömbök és sárfugázók közé tették őket, ahová egy cápafog, nyakláncgyöngyök és egy amforadarab is került, amelyet egyiptomi kékre festett virágmotívumok díszítenek.

A szakemberek szerint rejtély, hogyan jutott el egy Hathor-ábrázolás erre a vaskori lelőhelyre Spanyolországban. A kutatócsoport azt feltételezi, hogy a műtárgyat egy föníciai delegáció hozhatta ajándékba vagy kereskedelem céljából, de az is elképzelhető, hogy a települések lakói vették át a távoli keleti mediterrán kultúrák rítusait és ikonográfiáját. Mindkét elméletet alátámasztják a korábbi ásatások, ahol 2021-ben a csapat egy kék amulettet is feltárt, amelyek szintén Hathort ábrázolják.