A világűrig érnének az idén félrerakott mobilok

mobiltelefon
Évente milliárdnyi mobiltelefon kerül ki a használatból
Vágólapra másolva!
Becslések szerint idén 5.3 milliárd mobiltelefon kerül használaton kívülre. Ha egymásra raknánk őket, 50 ezer km magas tornyot kapnánk. Nem lehet eleget hangsúlyozni: ne egy fiók mélyén tároljuk, pláne ne a kukába dobjuk őket, mert tele vannak értékkel, a kidobásuk pedig környezetkárosító.
Vágólapra másolva!

Háromszor körbeérnék a Holdat az eldobott vezetékes fülhallgatók

Az idén használatból kikerülő mobiltelefonok 50.000 kilométeres tornya a Föld-Hold távolság nyolcadáig érne, 120-szor messzebbre a Nemzetközi Űrállomásnál, azok a vezetékes fülhallgatók pedig, amelyeket 2026-ig eldobunk, háromszor körbeérnék a Holdat.

Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója. Az idén használatból kivont mobiltelefonok egymásra rakva 120-szor messzebb nyúlnának az ISS -nek a Földtől való távolságától Forrás: AFP/-

A használatból kikerült elektronikus eszközökben rejtőző sokféle nyersanyag – arany, réz, ezüst, palládium és még sok más újrahasznosítható elem – nyilvánvaló értéke dacára a szakértők szinte biztosak benne, hogy java részük fiókok mélyén, szekrényekben, garázsokban végzi, vagy ami még rosszabb, a kommunális hulladékban, ahonnan az egyetlen út a szemétlerakókba és szemétégetőkbe vezet.

Évente milliárdnyi mobiltelefon kerül ki a használatból Forrás: Origo

A Hulladék Elektromos és Elektronikus Eszközök (Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE) Fórum által kezdeményezett közvéleménykutatás azt kívánta kideríteni,

vajon a legtöbb háztartás és cég miért nem a javítás vagy az újrahasznosítás felé tereli a maga használt elektronikus eszközeit.

A felméréseket idén június és szeptember között végezték a WEEE Fórum tagjai, és az eredmények az ENSZ Képzési és Kutatási Intézetének (UN Institute for Training and Research, UNITAR) Fenntartható Ciklusok Programjában kerültek összefoglalásra.

Egy európai háztartásban átlagosan hetvennégy elektromos eszköz található

A hat európai ország – Portugália, Hollandia, Olaszország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Királyság – 8775 háztartását felölelő kutatás jól reprezentálja a kontinens, azon belül az Európai Unió sokféleségét. A vizsgálatba bevont országok átlagos háztartásában a világítótesteket leszámítva 74 elektromos és elektronikus eszköz található, köztük telefonok, tabletek, laptopok, elektromos szerszámok, hajszárítók, kenyérpirítók és mindenféle egyéb szórakoztató és háztartási elektronikai eszköz.

Egy európai háztartásban átlagosan 74 elketronikus eszköz található Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Ebből a 74-ből évente átlagosan 13 kerül ki a használatból – 4 amiatt, mert elromlik, a maradék 9-et szimplán csak nem használják tovább.

Európában az öt leggyakrabban félrerakott, de ki nem dobott elektromos és elektronikus eszköztípus:

1) Kisméretű szórakoztató elektronikai eszközök és tartozékaik (pl. fülhallgató, távirányító); 2) Kisméretű háztartási elektronikai eszközök (pl. falióra, vasaló); 3) Kisméretű számítástechnikai eszközök (pl. külső merevlemezmeghajtó, router, billentyűzet, egér); 4) Mobiltelefonok, okostelefonok; 5) Kisméretű konyhai elektronikai eszközök (pl. kenyérpirító, daráló, grill).

A régi, használaton kívüli mobiltelefonokban rengeteg újrahasznosítható ritka fém található Forrás: Wikimedia Commons

Ez a statisztika darabszámra vonatkozik; ha súlyra néznénk, a mosógépek és más háztartási nagygépek utcahosszal vezetnék az e-szemét-mezőnyt. A kukába dobott elektronikus hulladékok között pedig a LED lámpák szerepelnek a legnagyobb számban.

Az emberek többsége nem tudja, hogy értékes és ritka fémet tartalmaz az e-hulladék

Ha arról kérdezzük az embereket, milyen okból tartogatják a használaton kívüli eszközeiket, a leggyakoribb válasz (46%) az, hogy még használni fogják őket a jövőben. A válaszadók 15%-a arra hivatkozik, hogy eladni vagy valaki másnak odaadni tervezi az eszközt, az esetek 13%-ában pedig az eszközhöz való érzelmi kötődés áll a háttérben.

Vannak, akik érzelmileg is kötődnek a megúnt telefonjaikhoz, vagy más egyéb eletronikus eszközükhöz Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 A_B_C/Shutterstock. No use without permission./A_B_C

Az emberek 9%-a mondja azt, hogy jó lehet az még valamire, 7%-uk pedig arra hivatkozik, hogy nem tudja, hogyan lehetne szabályosan megszabadulni az eszköztől.

Kisebb arányban, de egyéb válaszok is érkeztek,

például: nem volt ideje vagy elfelejtette elvinni, de különben sem foglal el túl sok helyet (3%); a nyaralóba még jó lesz az (3%); érzékeny adatok vannak az eszközön (2%); illetve nincs motivációja az újrahasznosításra (1%).

Új fogalom az elektroszenzitivitás Forrás: AFP/Getty/Win McNamee

„Az idei évben a kisméretű e-hulladékra koncentráltunk, mert ezek a tárgyak különösen hajlamosak észrevétlenül elfeküdni egy háztartásban, illetve könnyen keverednek a háztartási szemét közé – nyilatkozta Pascal Leroy, az E-Szemét Napot rendező WEEE Fórum igazgatója. – Az embereknek gyakran nem jut eszükbe, hogy ezekben a látszólag jelentéktelen tárgyakban mennyi érték rejtőzik, és hogy együttesen, globális szinten milyen elképesztő tömeget képviselnek."

A laptopokban és mobiltelefonokban számos újrahasznosítható nyersanyag található Forrás: V4NA

„A WEEE Fórum által tömörített termelői felelősségvállalást ösztönző szervezetek, amelyek az e-hulladék begyűjtését szervezik, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a kisméretű e-szemét megfelelő elhelyezését minél egyszerűbbé és kényelmesebbé tegyék a háztartások számára – hangsúlyozza Leroy. – A kisméretű e-hulladékok visszagyűjtését ösztönző kezdeményezések közé tartozik egyebek mellett a gyűjtődobozok kihelyezése a szupermarketekben, az új kisberendezések kézbesítésekor a régi elszállítása, vagy a kijelölt postafiókokban való elhelyezés lehetősége."

A gizai nagy piramis tömegének négyszeresét kitevő mennyiségről beszélhetünk

„Ahogy azt rövid publikus videónkban (https://youtu.be/r8XIoquM40Y) is hangsúlyoztuk, az olyan kisméretű EEE-kből, mint a mobiltelefonok, elektromos fogkefék, kenyérpirítók és fényképezőgépek, a becslések szerint egyedül 2022-ben 24.5 millió tonnányit állítanak elő világszerte. Ez a nagy gizai piramis tömegének négyszerese – hívja fel a figyelmet Magdalena Charytanowicz, aki a WEEE Fórum részéről a Nemzetközi E-szemét Napot szervezi.

A gizai nagy piramis tömegének négyszeresét teszik ki az idén eldobott kis elektronikus eszközök Forrás: Wikimedia Commons

– És ezek a kisméretű eszközök jelentős hányadát teszik ki az e-hulladék azon 8%-ának,

amely a kommunális hulladékkal együtt kidobva a szemétlerakókban, aztán a szemétégetőkben végzi.

Pedig ezekben az eszközökben olyan fontos nyersanyagok találhatók, amelyeket felhasználhatnánk új elektronikus termékek és más berendezések – például szélturbinák, autóakkumulátorok vagy napelemek – gyártásához.

Lítium akkumulátorok gyártás közben Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

Ez pedig kulcsfontosságú lépés lenne a kisebb szénlábnyomú és zöldebb digitális társadalmak felé." Az elmúlt húsz évben a WEEE Fórumba csoportosuló termelői felelősségvállalást ösztönző szervezetek több mint 30 millió tonna EEE-hulladékot gyűjtöttek be, ártalmatlanítottak, illetve tettek újrahasznosításra alkalmassá. Emellett horribilis összegeket fordítottak kommunikációs kampányokra, azonban az előttük álló feladat továbbra is óriási.

Óriási terhelést jelent a környezetre az e-hulladék

A WEEE Fórum a kiterjesztett termelői felelősségvállalás jegyében idén decemberre szervezett konferenciáján fogja ünnepelni fennállásának huszadik évfordulóját. Ugyanennyi idős a világ első nemzetek fölött álló e-hulladék-törvénye, az Európai Unió 2002/96/EC direktívája, amelyet rövidesen megújítanak a törvényalkotók.

A kezeletlen e e-hulladék komoly környezetterhelést jelent Forrás: Geneva Environment Network

„Az elektromos eszközök termelése, fogyasztása és hulladékba helyezése terén tapasztalható folytonos növekedés óriási terhelést jelent a környezet és az éghajlat számára – szögezte le Virginius Sinkevičius, a környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős európai uniós megbízott. – Az Európai Bizottság a problémát olyan javaslatokkal és intézkedésekkel igyekszik orvosolni,

amelyek a tervezéstől a begyűjtésen át a megfelelő hulladékkezelésig a termékek teljes életciklusát lefedik.

Az e-hulladék újra hasznosítása kiemelkedően fontos feladattá nőtte ki magát Forrás: Sergei Karpukhin/Tass

Hogy ne terheljük tovább bolygónk erőforrásait, kiemelkedő fontosságú megakadályoznunk az e-hulladék kidobását és visszanyernünk belőle a fontos nyersanyagokat. Az EU csak úgy őrizheti meg vezető szerepét a gyorsan gyarapodó e-hulladék elleni küzdelemben, ha minél inkább körkörössé zárja az elektronikus eszközök gazdaságát."