Iszonyú kínok közt pusztult el a lenyelt szeméttől egy partra vetődött bálna

Az ámbráscet boncolása
Vágólapra másolva!
Egy ámbráscet "lassú és fájdalmas" halált halt Új-Skócia partjainál a hónap elején, miután mintegy 160 kilogramm a szemetet nyelt le, ami összetömörödött a gyomrában.
Vágólapra másolva!

A 14 méter hosszú hím elhízottnak tűnt, amikor november 4-én partra vetődött, és bár csapatok dolgoztak a bálna megmentésén, az másnap elpusztult. A Kanadai Vadegészségügyi Szervezet nem sokkal később boncolást végzett, és halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyagból készült tárgyakat talált az állat gyomrában.

A Marine Animal Response Society (MARS) nemrég osztotta meg az esetet, amely szerint a bálna halála "erőteljes emlékeztető" arra, hogy mennyire súlyos probléma az emberi szemét, amely a Föld óceánjait megtölti.

Az ámbráscet boncolása Forrás: Marine Animal Response Society

Az ámbráscetek úgy esznek, mint a porszívók - kinyitják a szájukat, és mindent beengednek, ami körülöttük van -, így nagyobb a veszélye annak, hogy lenyelik a vízben és a tengerfenéken lévő szemetet.

Tonya Wimmer, a tengeri állatok védelmére alakult társaság (MARS) tagja elmondta, hogy mivel az ámbráscetek így táplálkoznak, gyakori, hogy műanyagot találnak a gyomrukban, de a hímben tömörült csomó több, mint amennyit korábban valaha is látott.