Vágólapra másolva!
Több mint 30 éve lefagyasztott embriókból jöttek világra ikrek az amerikai Tennessee államban, úgy vélik, ezzel új rekord született.
Vágólapra másolva!

Az embriókat -128 Celsius-fokon tárolták folyékony nitrogénben 1992. április 22. óta. A négygyerekes oregoni Rachel Ridgeway október 31-én adott életet az ikerbabáknak.

A testvérpár, Lydia Ann és Timothy Ronald Ridgeway rekordot állított fel

az amerikai Nemzeti Embriódonációs Központ (NEDC) vallási alapú magánszervezet szerint, mely saját adataik alapján embriódonáció útján több mint 1200 gyerek születését segítette elő.

A NEDC korábbi csúcstartója, Molly Gibson 2020-ban jött világra, az adományozott embriót csaknem 27 évvel korábban fagyasztották le - írja a BBC.

Az ikerembriókat egy ismeretlen házaspár számára hozták létre méhen kívüli megtermékenyítéssel (in vitro fertilizáció, IVF). A férfi elmúlt ötvenéves, és úgy tudni, a petesejtet egy 34 éves nő adományozta.

Az embriókat egy termékenységi laboratóriumban őrizték 2007-ig az Egyesült Államok nyugati részén, majd a pár a Tennessee állambeli Knoxville-ben lévő NEDC-nek adományozta őket.
A felolvasztást és a beültetést idén végezték el Southeastern termékenységi klinikán, mely az NEDC partnere.

A NEDC közleményében azt írta, reméli, hogy

a hír másokat is arra bátorít, hogy maguk is tapasztalják meg az embrió-örökbefogadás áldását.

Ridgeway-éknek már van négy gyerekük, de az ikerpár az első, amely méhen kívüli megtermékenyítés vagy donáció útján született.

"Ötéves voltam, amikor Isten életet adott Lydiának és Timothynak, és azóta vigyázott rájuk. Úgy is mondhatni, ők a legidősebb gyerekeink, noha ők a legkisebbek. Van ebben valami észbontó" - nyilatkozott Philip Ridgeway.