Valami egészen félelmetes történik a férfiak spermiumával, az emberiség léte került veszélybe

Spermiumok Sperm cells, illustration anatomical ANATOMY biological BIOLOGY cell cells coloured false-coloured gamete gametes head heads healthy male many multiple normal reproduction reproductive system SEX sperm spermatozoa spermatozoan
Sperm cells, computer illustration. Each sperm cell consists of a head (round), which contains the genetic material that fertilises the female egg cell, and a tail, which propels the sperm.
Vágólapra másolva!
Világszerte zuhanórepülésben van a férfiak spermiumszáma, derítette ki egy új kutatás. A konkrét ok továbbra sem ismert.
Vágólapra másolva!

A hét kontinens 53 országából származó adatok metavizsgálata alapján a nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy a hímivarsejtek száma tovább csökkent, sőt, egyes területeken ez a csökkenés jelentősen felgyorsult, ami mind a termékenység, mind a férfiak általános egészségi állapotának aggasztó romlására utal.

A konklúzió meglehetősen drámai. A tanulmány szerzői szerint az idő fogytán van, és a világnak gyorsan kell cselekednie.

– írta a kiadott közleményben Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A Levine vezette kutatócsoport a tanulmányban 223 különböző vizsgálatból származó, változatos adathalmazt tekintett át. A spermiumok számát és minőségét mutató adatok 1973 és 2018 közötti időszakból, különböző kontinensekről származtak. Ezúttal olyan kevésbé kutatott régiókat is elemeztek mint Dél-Amerika, Ázsia és Afrika.

A tanulmány kimutatta, hogy ezekben a régiókban a férfiak termékenységének romlása hasonlított az Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában tapasztaltakhoz, továbbá az is kiderült, hogy 2000 óta a spermiumok számának és koncentrációjának csökkenése felgyorsult.

- mondta Levine.

Pontosan nem tudni, mi áll a háttérben, de több tényező is felmerült: az életmód, a környezetbe kerülő vegyi anyagok, a légszennyezés és a szaporodási szervrendszer születés előtti fejlődésének zavarai mind szóba jöhetnek lehetséges okként.

A tanulmányt a Human Reproduction Update című folyóiratban tették közzé.