Különleges karácsonyi programokkal várja látogatóit a budapesti Lego kiállítás

Lego
A vállalati ügyvédből lett Lego-szobrász: Nathan Sawaya
Vágólapra másolva!
Szeptember harmincadikán nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit a „The Art of the Brick", vagyis a „kocka művészete" elnevezésű Lego kiállítás, amelyet a világ tíz leghíresebb mozgó tárlata között tartanak nyilván. A Lego építőkockákat képzőművészeti alkotások alapanyagának felhasználó New York-i szobrászművész, Nathan Sawaya budapesti tárlata a karácsonyi időszakban különleges programokkal és kedvezményekkel várja a látogatóit.
Vágólapra másolva!

A Mona Lisától minden idők legrettegettebb szárazföldi ragadozójáig

Magyarországon első alkalommal látható a jól menő New York-i vállalati ügyvédből Lego-szobrásszá lett Nathan Sawaya „A kocka művészete" ( The Art of the Brick) elnevezést viselő tárlata. A maga nemében páratlan kiállításon kilencvenöt, Lego-kockából épített szobor és tíz egyéb műalkotás tekinthető meg.

A vállalati ügyvédből lett Lego-szobrász: Nathan Sawaya Forrás: YouTube

Sawaya az egyetemes művészet olyan közismert alkotásait álmodta Lego-kockákba többek között, mint Michelangelo Dávidját, Müron diszkoszvetőjét, vagy Augustus császár híres primaportai monumentális márványszobrát. A klasszikus műalkotásokon kívül a művész számos saját kompozícióját is elhozta Budapestre, bemutatva, hogy mennyire széles lehetőségeket kínálnak a műanyagkockák a művészi fantázia formába öntéséhez.

Részlet a The Art of the Brick - A Kocka Művészete budapesti kiállításról Fotó: Major Kata - Origo

A „Piros kabát" nevet kapott kompozíció légiessége, vagy példának okáért az „Úszó" szobra egészen egyedi módon fogalmazza meg a Lego-kockák által kínált szinte korlátlan térformálási lehetőségeket. Noha a Lego-kocka jellegéből adódóan elsősorban a 3D-s alkotás eszköze, Sawaya itt is képes volt újat mutatni a Legóból kirakott festmény adaptációival.

A "Piros kabát" című kompozíció a The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállításon a Komplexben Fotó: Major Kata - Origo

A kétdimenziós képeket jellemző kontraszt, illetve fény-árnyék hatás egyik mesterműve a világhíres 17. századi holland mester, Rembrandt egyik időskori portréja, vagy a reneszánsz zseni, Leonardo da Vinci Mona Lisája – Legóból kirakva.

Az úszó címet viselő szobor Fotó: Major Kata - Origo

Sawaya „Lego-képei" közül talán az expresszionista festészet ikonjának számító Munch „A sikoly" című képének Legóból történt megformálása a legkülönlegesebb, mert ha szemből nézzük – mint bármely festmény – kétdimenziós, ám oldalról megszemlélve az alkotást, a figura „kilép" a háttérből, és háromdimenzióssá válik.

Fotó: Major Kata - Origo

A maga nemében az egyik legkülönlegesebb alkotás, egyben a tárlat leghatalmasabb darabja a több mint hat méter hosszú élethű T. rex csontváz szintén a Lego-szobrászat szinte végtelen lehetőségeit szemlélteti.

A kiállítás legméretesebb tárgya a több mint hat méter hosszú T. rex csontváz Fotó: Major Kata - Origo

A „The Art of the Brick" tárlat nem véletlenül kínál egészen különleges élményt a modern művészetek kedvelőinek, de természetesen, nem csak nekik.

Különleges ünnepi programokkal és kedvezményekkel várja a tárlat a látogatókat

A világhíres Lego, egy dán asztalosmester, Ole Kirk Kristiansen 1932-ből származó találmánya, aki először fából készítette el az eredendően gyerekeknek szánt építőjáték kockáit. A Lego számára a világhírt a mindenki által jól ismert színes műanyagkockák rendszeresítése hozta el, 1957-től.

Részlet a Lego Art kiállításról Fotó: Major Kata - Origo

A fejlesztő hatású szórakoztató játék titka az alkotás és a kreatív gondolkodás örömében rejlik, ami nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is élménynek számít. Nem véletlen ezért, hogy a Lego rövid idő alatt a világ legismertebb és egyik legnépszerűbb játékává vált.

Lego Art kiállítás, A The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállítás minden korosztály számára kínál programot Fotó: Major Kata - Origo

A budapesti tárlat erre építve kicsi és nagyobb gyerekeknek, a gyerekes családoknak, baráti társaságoknak és iskolai csoportoknak egyaránt olyan élményprogramokat kínál, ami lehetővé teszi, hogy néhány órára kiszakadva a rohanó világból, az online internetes játékok helyett átadjuk magunkat a kézzel alkotás örömének.

Lego Art kiállítás, A The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállítás, Lego, kiállítás, KOMPLEX, Fotó: Major Kata - Origo

Ezt a célt szolgálja többek között a külön kialakított úgynevezett Fun Zone hatalmas Lego-medencéje, valamint a kicsik és nagyok számára egyaránt igénybe vehető vezetett Lego-építés is. A „The Art of the Brick" a karácsonyi szezonban külön ünnepi kedvezményekkel és meglepetésekkel is várja az érdeklődőket. December 4-ig minden nap délután 13 és 16 óra között a Mikulás látogatja meg a legkisebbeket, akinek egészen december 6-ig üzenetet is lehet hagyni.

Fotó: Major Kata - Origo

December 11-én és december 18-án a nyitvatartási időben délelőtt 10 és este 18 óra között arcfestő szolgáltatását lehet igénybe venni. A december 23-án megrendezendő Lego-pénteken 25 %-os ünnepi kedvezményt vehetnek igénybe a látogatók, a párok pedig december 27. és január elseje között vehetnek igénybe szintén 25 %-os rendkívüli kedvezményt.

Lego Art kiállítás, A The Art of the Brick - A Kocka Művészete kiállítás, Lego, kiállítás, KOMPLEX, Fotó: Major Kata - Origo

Ezen kívül december 8. és 12. között a 20%-os Glamour, december 19-én pedig a 25 %-os Cyber kedvezmény vehető igénybe azok számára, akik jegyvásárláskor felmutatják a „The Art of the Brick" Facebook-oldalának a kedvezményekre való posztját. A kiállítás a Komplexben, Budapest, VII. Király u. 26 szám alatt tekinthető meg minden np, délelőtt 10 és este 18 óra között.