Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

november
Melegebb volt az átlagosnál az idei november
Vágólapra másolva!
Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
Vágólapra másolva!

Különösen a kontinens észak-nyugati részén volt melegebb a szokásosnál

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint Európa 2022-ben a harmadik legmelegebb őszét élte át. A szokásosnál egy fokkal volt magasabb a hőmérséklet.
Novemberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, különösen a kontinens észak-nyugati részén.

Melegebb volt az átlagosnál az idei november Forrás: Origo - Elter Tamás

Az Egyesült Királyságban az 1884-ig visszanyúló adatok szerint

az idei volt a harmadik legmelegebb ősz.

Az ideinél melegebb ősz csak 2006-ban és 2011-ben volt a brit szigeteken.Az őszi hőmérséklet Európa déli részén különösen Délnyugat-Franciaországban volt magasabb az átlagosnál, ugyanakkor Grönland szezonális átlaghőmérséklete is jóval meghaladta a korábbi évek adatait - emelték ki.

Melegebb volt az északi sarkvidéken is

A jelentés szerint az Északi-sarkvidék tengeri jégtakarójának kiterjedése három százalékkal maradt el átlagostól. Ez a mérések kezdete óta a nyolcadik legalacsonyabb novemberi érték.

Grönlandi tájkép. Az idén is melegebb volt az ősz a serkvidéken Forrás: Orvar Atli

Az Antarktisz tengeri jegének kiterjedése novemberben 5 százalékkal maradt el az átlagostól, ezzel 2017 óta az ötödik legalacsonyabb értéket mutatta a műholdas adatok alapján – közölték.

(Forrás: MTI)