Ismeretlen eredetű rejtélyes tárgyat sodort partra a hurrikán - videó

rejtélyes tárgy
A homokból előbukkant rejtélyes tárgynak egyelőre ismeretlen az eredete
Vágólapra másolva!
Titokzatos szerkezetre bukkantak a floridai Volusia megyében található Daytona Beach Shores tengerpartján, ami a Nicole és az Ian hurrikán tombolása nyomán sodródott partra. Még senki sem tudja biztosan, mi lehet a rejtélyes objektum, aminek az eredetével kapcsolatosan egyelőre még csak különféle találgatások láttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentek a fürdőzők a titokzatos tárgy látványától

A furcsa faszerkezetet állítólag a hálaadás hétvégéjén vették észre először a strandolók – mondta Kevin A. Captain, Volusia megye szóvivője a CBS News-nak - írja az Ilf Science tudományos ismeretterjesztő hírportál. A rejtélyes, fadarabokból és talán a homokból kiálló fémrészekből álló roncs látható része valahol 24 méter és 30 méter közötti lehet, ahogy az a lentebb beágyazott videón is látszik.

A Floridát nemrégiben megrázó egymást követő két hurrikán erős tengerparti eróziót okozott: a 4-es kategóriájú, pusztító Ian hurrikán szeptember végén, az 1-es kategóriájú Nicole pedig néhány héttel később, november elején érte el a floridai partokat.

A Nicole hurrikán novemberben csapott le a floridai partvidékre Forrás: AFP/Eva Marie Uzcategui

Míg a Nicole hurrikán általánosságban enyhébb volt, mint az Ian, ám különösen heves volt Volusia megyében,

ahol az a strandsáv is található, amelyen a vihar nyomán előbukkant a furcsa tárgy.

A területet ért nagyobb károk mellett a strand jelentős mértékű eróziót szenvedett el az erős szél, a heves esőzés és az intenzív hullámverés miatt.

A homokból előbukkant rejtélyes tárgynak egyelőre ismeretlen az eredete Forrás: Volusia County

– nyilatkozta Tammy Malphurs, a Volusia Beach biztonsági igazgatóhelyettese a News 6 helyi médiának.

Egyelőre csak a találgatások maradnak

December 6-án kiszálltak a helyszínre a floridai állam régészeti hatóság szakértői is, akik elvégezték a titokzatos tárgy elsődleges vizsgálatát. Amíg ez a munka be nem fejeződik, a helyi közösség körében továbbra is élénk találgatások folynak a rejtélyes struktúra eredetéről.

A furcsa szerkezet drónfelételen Forrás: Volusia County

A The New York Times szerint e feltételezések egy tengeri akadály darabjairól vagy egy hajóroncsról,

illetve egy régi móló maradványairól szólnak.

Bár a közvélemény leginkább úgy tekint a heves időjárási eseményekre, mint súlyos pusztítást okozó természeti erőkre, de alkalmanként egy-egy tengeri vihar vagy földcsuszamlás ismeretlen és nem egyszer archeológiailag is jelentős leleteket tesz láthatóvá.

Összedőlt móló a Nicole hurrikán elvonulása után a Florida állambeli Lauderdale-by-the-Sea településen Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Így például legutóbb, 2018-ban a Nagy-Britanniát sújtó extrém szárazság idején a mezők kiszikkadt növényzete, illetve talajának elszíneződése tette láthatóvá bronzkori, továbbá a Római Birodalom idejéből származó ősi, mindaddig ismeretlen települések nyomait. Azt, hogy mit mosott partra a tenger Floridában, csak a szakértői vizsgálatok befejezése fogja megnyugtató módon tisztázni, addig pedig maradnak a találgatások a rejtélyes tárgy eredetét illetően.