Megtalálhatták a rák ellenszerét néhány ismert zöldségben

A padlizsán nemcsak gyümölcs, de technikailag még bogyótermés is. Fehér héjú változatát tojásgyümölcsnek is nevezik.
Vágólapra másolva!
Lengyel kutatók szerint a burgonya, a paradicsom és a padlizsán lehet a rák legyőzésének kulcsa, természetesen a hagyományos orvosi eljárások mellett. Felfedezésük igazi tudományos szenzáció.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a glükoalkaloidok a paprikában, a goji bogyóban és az áfonyában is megtalálható, természetesen előforduló vegyi anyagok rendelkeznek bizonyos rákellenes tulajdonságokkal. A lengyel kutatók úgy vélik, hogy

a zöldségekben található bioaktív vegyületek segíthetnek a betegeknek elkerülni a meglévő kezelések brutális mellékhatásait.

Bár a kemoterápia rendkívül sikeres a rákos sejtek elpusztításában, számos kellemetlen mellékhatást, például hajhullást, hányingert és fáradtságot okozhat. Ez azért van, mert a gyógyszerek a rákos sejtek célzott kezelése mellett a test más részein lévő egészséges sejteket is elpusztítják.

Magdalena Winkiel, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem professzora és kollégái szerint ezért érdemes újra megvizsgálni a gyógynövények tulajdonságait. Csapata áttekintette a glükoalkalkaloidokkal - a burgonyát, paradicsomot és padlizsánt is magában foglaló Solanacease növénycsaládban bőségesen előforduló vegyületekkel - kapcsolatos bizonyítékokat. Winkiel csoportja szerint ezek a vegyi anyagok megfelelő dózisban "erőteljes klinikai eszközök" lehetnek.

A burgonya a rák legyőzésében is nagy szerepet játszhat Forrás: Wikimedia Commons

Öt glükoalkaloidra - szolanin, kakonin, szolaszonin, szolamargin és tomatin - összpontosítottak, amelyek Winkiel szerint a jövőben gyógyszerek kifejlesztésére használhatók.

A Frontiers in Pharmacology című szaklapban közölt eredmények részletesen ismertetik, hogy a szolaninról kimutatták, megakadályozza a potenciálisan rákkeltő vegyi anyagok - vagyis a rákot okozó ismert anyagok - rákkeltővé alakulását a szervezetben.

A leukémiasejtek egy bizonyos típusán végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy kis dózisban a szolanin elpusztítja őket.

A kakonin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a csapat szerint a szepszis kezelésére is alkalmas lehet.

A szolamargin megállíthatja a rákos májsejtek szaporodását, a kutatások szerint.

A padlizsán szintén rákölő hatású Fotó / Pixabay

A kutatók szerint kulcsfontosságú kiegészítő kezelés lehet,

mivel a rákos őssejteket veszi célba, amelyekről úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszanak a rák gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

A szolaszonin vélhetően hasonló módon működik.

Az eredmények szerint a tomatin támogatja a szervezet sejtciklusainak szabályozását, segítve a szervezetet a rákos sejtek elpusztításában.

Arra vonatkozóan azonban még nem végeztek kutatásokat, hogy a vegyi anyagok miként tudnak harcolni a rák ellen az emberi sejtekben, a kutatás egyik legkorábbi szakaszában. Winkiel szerint ezek a vizsgálatok létfontosságúak annak megerősítéséhez, hogy mely glükoalkaloidok "elég biztonságosak és ígéretesek ahhoz, hogy embereken teszteljék őket".