Rejtély, hogy mire használták ötezer éve ezt a bagolyszerű tárgyat

bagoly
Ezt a bagolyszerű tárgyat ősi játékként használták
Vágólapra másolva!
Egy ötezer éves, rézkori tábla formája egy bagolyra emlékeztet. A tárgy tanulmányozása során a kutatók arra jutottak, hogy valószínűleg gyerekek által készített, ősi játékok lehettek.
Vágólapra másolva!

Több mint négyezer, bagolyszerű palatáblát találtak különböző temetkezési helyeken az Ibériai-félsziget délnyugati részén. A tárgyak 5400 és 4750 évvel ezelőtti időszakból származnak, gyakran több jellemzőben is osztoznak, mint például

szemként vésett körök, és alul egy bagoly tollazatát ábrázoló, körvonalazott test.

A kutatók több mint egy évszázada fogalmaznak meg elméleteket a táblák eredetéről és céljáról. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tárgyak rituális jelentőséggel bírtak, valószínűleg istenségeket vagy az elhunytat képviselték.

Ezt a bagolyszerű tárgyat ősi játékként használták Forrás: EBD-CSIC

– mondta Juan José Negro, a Doñana Biológiai Állomás (EBD) Tudományos Kutatási Felsőbb Tanácsának (CSIC) kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Valószínűleg babaként, játékként vagy amulettként használták őket.

Negro és csapata összesen száz táblát elemzett és aszerint rangsorolta őket, hogy egy bagoly hány jellegzetes tulajdonságát ábrázolták. Ezután összehasonlították az eredményeket száz, 4 és 13 év közötti gyerekek által készített rajzzal, és megfigyelték a hasonlóságokat.

– mutatott rá Negro. – Ez nem összeegyeztethetetlen azzal az elképzeléssel, hogy az emléktáblákat akkoriban rituálék során is felhasználhatták temetési felajánlásként.

Sok tábla tetejére két lyukat is véstek, amelyeket a csapat nem tartott praktikusnak a zsinór befűzéséhez, hogy rituális tárgyként felakasszák azokat.

A lyukakat ehelyett olyan tollak beillesztésére használták, amelyek a fülekhez hasonló tollas tincseket képviselnek,

amelyek a környéken előforduló egyes bagolyfajok fején találhatók, például az erdei füles bagolyén.