Sikeresen visszatért a Földre féléves küldetéséről három kínai űrhajós

Tienkung
A Tienkung űrállomást folyamatosan bővítik
Vágólapra másolva!
Sikeresen visszatért a Földre féléves küldetéséről három kínai űrhajós vasárnap - közölte a kínai állami televízió.
Vágólapra másolva!

A júniusban indult Sencsou-14 misszió asztronautái, Csen Dong parancsnok, és két társa, Liu Jang és Caj Hszü-csö az észak-kínai Góbi-sivatagban értek földet. Fő megbízatásuk a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomás végszerelési munkálatainak elvégzése volt. A váltószemélyzet a Sencsou-15 űrhajó fedélzetén szerdán érkezett meg.

A Mennyei palota űrállomás annak a pekingi ambiciózus űrprogramnak a "koronaékszere", amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára.

Kína az elmúlt évtizedekben eurómilliárdokat fektetett űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz.

A Tienkung űrállomást folyamatosan bővítik Forrás: Origo

Kína azért is saját űrállomás építésére kényszerült, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában.

A Mennyei palota végleges tömege várhatóan 90 tonna lesz - az ISS tömegének körülbelül negyede. Mérete hasonló lesz az egykori orosz-szovjet Mir űrállomáséhoz. Mintegy tíz évig fog működni.
Peking jövőre tervezi egy űrteleszkóp felbocsátást, amelynek látómezeje 350-szer nagyobb, mint az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble űrteleszkópjáé.

Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe. Tavaly egy kis robotot helyezett el a Mars felszínén, és 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.

(MTI/AP)