Kullancs gradiáció van, a kullancsok a szokottnál súlyosabb számban jelennek meg

kullancs
Vágólapra másolva!
Kullancs gradiáció van. Ez azt jelenti, hogy a kullancs megjelenése a szokottnál súlyosabb számban történik. Sok. Borrzalmasan sok. Mert nincsenek hidegek idén sem. Nem történt meg az a megfelelő hőmérséklet sokk, amibe elpusztultak volna nagy számban. – hívja fel a figyelmet dr. Varga József, a Család utcai kisállatrendelő vezető orvosa.
Vágólapra másolva!

A kullancs ellenes védekezés nem az, hogy most itt az idő, megvesszük a kullancsellenes szert. Télen-nyáron kell védekezni, mert a halálos fertőző betegsége az egysejtű véglény által tokozott babeziózis. Macskára nem veszélyes.


Kullancs szezon van. Amelyik kutyába belemegy a kullancs, azt kulturált módon, nem kenegetve zsírral, hanem vagy kullancskanállal, vagy kullancscsipesszel minél rövidebb idő alatt körbetekergetve vegyük ki. - mondja Varga doktor.

Ha ez nem áll rendelkezésre, a szemöldökcsipesz jó, vagy a legrosszabb esetben egyszerűen letépjük a potrohát, mert a potrohában van az a fertőző anyag, ami bekerülhet, ha kínozzuk a kullancsot, akkor még könnyebben be is kerül a kutyusunkba a fertőző anyag, ezért: kullancsot eltávolítani, állatorvoshoz menni oltásra, ez megakadályozza, hogy a babéziózis megfoganjon a kutyusban és betegséget okozzon. A kullancsok több veszélyes kórokozó vektorai, azaz terjesztői lehetnek. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór.

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet.

A legnagyobb veszélyt a babesiosis nevű kutyabetegség jelenti. Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul ún. "kis" Babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak "nem az igazi" az állat.

Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- és veskárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védőoltás, jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, nyak bőrére cseppenthető készítmények, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!), és a kullancsencephalitis.

Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről, mindig vizsgáljuk meg az állatot és ha kullancsot találunk benne, azonnal távolítsuk el! Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Macskán a kullancs egy Babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, spot on készítmények, spray-k között válogathatunk.

(Forrás: Család utcai kisállatrendelő: https://www.allatpatika.hu, Med.Vet. Állatklinika
http://hungaropet.com/medvetallatklinika)

A témáról bővebben az alábbi korábban megjelent cikkünkben olvashat.