Ismét megpillantották a földi élővilág legritkább élőlényét - videó

kockamedúza
Az extrém ritka és súlyosan mérgező Chirodectes maculatus fajnevű medúzát eddig mindössze csak kétszer látták
Vágólapra másolva!
A világtenger számos ritka élőlény hazája, amelyek között olyanok is akadnak , amiket emberi szem csak kivételes ritkasággal pillanthat meg. Túlzás nélkül állítható, hogy ezek közül a Föld egyik legmérgezőbb állatcsoportjába tartozó kockamedúza-féle, amit a felfedezése óta csak most láttak másodszor, még a mondabeli fehér hollónál is ritkább élőlény.
Vágólapra másolva!

Mindössze csak egyszer látták, 1997-ben

A Pápua Új-Guineán, Kavieng-ben működő Scuba Ventures búvárközpont légzőkészülékes búvárai aligha gondoltak arra, hogy egy extrém ritka randevú részesei lesznek a múlt év december végén végrehajtott merülésük alkalmával.

Kaveing partvidéke Pápua Új-Guineán Forrás: Facebook/Scuba Ventures Kavieng

A búvárok a felszíntől nagyjából 20-25 méteres mélységben fekvő zátonylejtő felett egy különleges formájú medúzára figyeltek fel, amelyről több fényképfelvételt is készítettek, illetve a lentebb beágyazott videót vették fel.

Mint utóbb kiderült, a szerencsés búvárok a világtenger legritkább élőlényének tartott Chirodectes maculatus tudományos fajnevű kockamedúza-félével találkoztak. A rendkívül ritka állatot ezt megelőzően mindössze csak egyszer, a Nagy Korallzátony külső peremén, Queensland északkeleti partjaitól körülbelül 43 km-re látták, 1997. május 2-án.

Az extrém ritka és súlyosan mérgező Chirodectes maculatus fajnevű medúzát eddig mindössze csak kétszer látták Forrás: Scuba Ventures Kavieng

Az addig teljesen ismeretlen medúzát a part illetve a felszín közvetlen közelében fedezték fel az új fajt leíró biológusok, akik azt feltételezték, hogy a Justin trópusi ciklon sodorta ki a sekély vizekbe a furcsa csalánozót.

A Scuba Ventures (Kavieng) búvárbázis egyik légzőkészülékes búvára Forrás: Fcebook/Scuba Ventures Kavieng

Érdekes módon az 1997-ben felfedezett példány körülbelül csak fele akkora volt, mint ez a legutóbb észlelt futballlabda méretű haranggal rendelkező egyed.

Sokkal több az áldozatuk, mint a cápatámadásoknak

A csalánozók törzsének (Cnidaria) a medúzák (Medusozoa) alkotják az egyik altörzsét. A fosszilis bizonyítékok szerint ennek az ősi csoportnak az első képviselői már több mint félmilliárd éve, a kambrium időszak tengereit is benépesítették.

A kontinensek helyzete félmilliárd évvel ezelőtt, a késői kambrium időszakban Forrás: Researche Gate

A mintegy ötven fajt magába foglaló kockamedúzák osztályába (Cubozoa) – ahová ez az extrém ritka medúzafaj is sorolható -, tartoznak a földi élővilág legmérgezőbb állatai. Ezek közül a Chironex felckeri tudományos fajnevet viselő „tengeri darázs" számít a leghírhedtebbnek,

amelynek csípése miatt évente áltlagban száz ember veszti az életét.

A tengeri darázsnak is nevezett Chironex felckeri kockamedúza rendelkezik az állatvilág egyik legerősebb mérgével Forrás: boxjellyfish.org

(Összehasonlításul: a sokkal nagyobb hírverést keltő cápatámadásoknak évente legfeljebb öt-tíz halálos áldozatuk van.) A tengeri darázs elsősorban Ausztrália keleti partvidékén okoz szezonális problémákat, amikor ezek az apró, áttetsző, és ezért alig észrevehető halálos kis méregzsákok nagyobb tömegben gyűlnek össze az egyes partszakaszokon.

Egy kockamedúza (balra) és a csípésnyomai Forrás: Youtube

Annak, akit kockamedúza-csípés ér, nem sok esélye marad a túlélésre, mivel a toxin rendkívül gyorsan felszívódik, sokkot és a légzőrendszer bénulását okozva.

Kockamedúza veszélyre figyelmeztető tábla Ausztrália Queensland tartományában Forrás: Wikimedia Commons/TydeNet

A tengeri darázsnál jóval nagyobb kockamedúzák is mind súlyosan mérgezőek, ezért erősen valószínű, hogy a mindössze kétszer látott Chirodectes maculatus csípése is komoly veszélyt jelent.