A tudósok szerint az enset rendkívül ellenálló az éghajlatváltozással szemben, és több mint 100 millió ember élelmezésében segíthet, növelve az élelmezésbiztonságot azokban a régiókban, ahol a hagyományos növényeket az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges időjárás fenyegeti.
Az éghajlatváltozással foglalkozó szakemberek szerint a globális hőmérséklet a következő 20 év átlagában várhatóan eléri vagy meghaladja a 1,5 Celsius fokot.
Ennek növekedésével várhatóan csökkenni fog a világ legszükségesebb növényeinek termése, amelyek az emberek által elfogyasztott kalória több mint 66 százalékát adják. A kukoricatermés például 24 százalékkal zuhanhat már 2030-ban, írja a ScienceAlert online tudományos portál.
Az éghajlatváltozás ráadásul aránytalanul érinti a szubszaharai afrikai országokat, mert gazdaságuk nagymértékben függ az esővel táplált mezőgazdaságtól.
Az emberi fogyasztáshoz nélkülözhetetlen élelmiszert és az állatállomány takarmányát biztosító agrárszektor ezért jelentős átalakuláson megy keresztül annak érdekében, hogy ellenálljon az éghajlatváltozás hatásainak, és megóvja a gazdálkodók megélhetését.
Az Environmental Research Letters tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ilyen átalakítás magában foglalhatja új, jelenleg nem vetésforgóban lévő növények bevezetését: és itt jön képbe az enset.
Az Ensete ventricosum egy évelő növény, amely tízéves életciklusa során csak egyszer terem. A banánnal való morfológiai hasonlósága miatt etióp banánnak hamis banánnak is nevezik. A mintegy 8000 évvel ezelőtt háziasított növényt széles körben termesztik Etiópia déli és délnyugati részén, ami körülbelül 20 millió ember számára jelent hagyományos alapanyagot.
A többcélú növényt az állatok etetésére, ruhák és szőnyegek készítésére, valamint lakások építésére is használják.
A „hagyományos" banántól eltérően Etiópiában az emberek figyelmen kívül hagyják a gyümölcsét, és helyette annak keményítő szárát és gyökereit használják, hogy kását és kenyeret készítsenek belőle.
A szakemberek szerint számos oka lehet annak, hogy az enset hogyan növelheti az élelmiszerbiztonságot: viszonylag sokféle körülmény között megterem, szárazságtűrő, és az év bármely szakában betakarítható.
Fontos étkezési keményítőforrás, valamint rost, gyógyszer, takarmány, tetőfedő és csomagolóanyag; ráadásul a termés stabilizálja a talajt és a mikroklímát is.
Az enset jelenleg rendkívül alulértékelt élelmiszernövény, ezért a közelmúltig nem sok kutatást végeztek a szélesebb populáció táplálására való képességével kapcsolatban. Dr. James Borrell, a kew-i Királyi Botanikus Kert munkatársa most mezőgazdasági felméréseket és modellezési munkákat végzett.
A kutatók azt találták, hogy
a termés legalább 100 millió ember táplálékát szolgálhatja a következő évtizedekben, ami nemcsak Etiópiában, hanem más sérülékeny afrikai országokban, például Kenyában, Ugandában és Ruandában is növeli az élelmezésbiztonságot.
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az enset kiegészítheti étrendünket, és ellensúlyozhatja a rizs, a búza és a kukorica éghajlatváltozás miatti várható termésveszteségét.