Az afrikai vadkutyák az év leghidegebb időszakában szeretnek szaporodni, és a klímaváltozás eltolta a születés átlagos időzítését 3 héttel alig 30 éven belül - írja a New Scientist magazin.

Az afrikai vadkutyák a klímaváltozás miatt 22 nappal később szülnek, mint 30 évvel ezelőtt.

Brianna Abrahams a Seattleben lévő Washington Egyetem munkatársa és kollégái analízálták 60 afrikai vadkutya (Lycaon pictus) falka adatait Botswanaban 1989 és 2020 közötti időszakra kiterjedve, beleszámítva azokat az időpontokat, amikor a kutyák minden évben szültek.

Összehasonlították ezt az adatot azzal a klímamodellel, amit egy közeli időjárási állomástól származó információk alapján létrehoztak. Ez megmutatta a kutyák által tapasztalt maximum hőmérsékletet Borswanának ebben a régiójában.

Botswanai tájképForrás: Shutterstock

Az afrikai vadkutyák az év leghidegebb időszakában szeretnek szaporodni, és ez egyre később jön, mondja Abrahams. A szülés átlag dátuma május 20 volt 1990-ban, de ez június 12-re tolódott 2020-ban. Az ellési dátum átlagos eltolódása 22 nap volt a 30 év alatt, vagyis körülbelül 7 nap évtizedenként.

Nem világos, hogy pontosan miért szeretnek a vadkutyák akkor szaporodni, amikor a hőmérséklet a leghidegebb, de valószínű összefügg azzal, mikor optimálisak a vadászati körülmények, nyilatkozta Abrahams.

Afrikai vadkutyaForrás: Biosphoto via AFP/Tonino De Marco

„Az első  90 napban, amikor egy vadkutya kölyök megszületett, az anyja gondoskodik róla egy odúban.  Ez alatt az idő alatt a többi kutyának kell vadásznia az anya és a kölyök számára" - nyilatkozta a kutató.

A csapat szoros korrelációt talált a szülési időpont elmozdulásban és a növekvő hőmérséklet között. A kutyák által tapasztalható maximum napi hőmérséklet 3.8 fokkal emelkedett a tanulmány periódusában. „Ez egy nagyon szoros korreláció. A melegedés rátája és az szaporodási ráta elmozdulása  majdnem párhuzamosak" – mondja Abrahams.

 A hőmérséklet emelkedése hatással lehet a kölykök túlélési rátájára is.

„Valójában kevesebb kölyköt látunk kikerülni az odúból, bár nem világos miért" - hangsúlyozza a kutatócsoport vezetője.  

 

Egy falka afrikai vadkutya (Lycaon pictus) Botswanaban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/2326227-african-wild-dogs-give-birth-22-days-later-than-they-did-30-years-ago/

 A felmelegedés okozta változások a szaporodás menetrendjében sok más állatnál láthatók, beleértve a vörös mókusokat és a széncinegéket, de ez az elmozdulás a vadkutyáknál szokatlanul drámainak tűnik. A vadkutyáknál azért lehet ilyen nagy az eltolódás, mert a szaporodási mintázataik kivételesen érzékenyek a hőmérsékletre.

„ Az eredmények határozottak. Az állatok képesek alkalmazkodni és megváltoztatni viselkedésüket, de a kép komplex és a környezetben lévő változás olyan gyors, hogy lehet, hogy nem lesznek képesek így fennmaradni" – mondja Julia Myatt ,az Egyesül Királyságban lévő Birmingham Egyetem munkatársa.

- Ez a tanulmány segíteni fog abban, hogy  újrafókuszáljuk az erőfeszítéseinket az afrikai vadkutyák megőrzéséra és a klímaváltozás hatásainak a felmérésére abban az ökoszosztémára, amiben élnek"–  fűzte hozzá Julia Myatt.

(Forrás: New Scientist)