Az afrikai vadkutyák 22 nappal később szülnek, mint 30 évvel ezelőtt

afrikai vadkutya, Lycaon pictus
Egy falka afrikai vadkutya (Lycaon pictus) Botswanaban.
Vágólapra másolva!
Az afrikai vadkutyák az év leghidegebb időszakában szeretnek szaporodni, és a klímaváltozás eltolta a születés átlagos időzítését 3 héttel alig 30 éven belül - írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

Az afrikai vadkutyák a klímaváltozás miatt 22 nappal később szülnek, mint 30 évvel ezelőtt.

Brianna Abrahams a Seattleben lévő Washington Egyetem munkatársa és kollégái analízálták 60 afrikai vadkutya (Lycaon pictus) falka adatait Botswanaban 1989 és 2020 közötti időszakra kiterjedve, beleszámítva azokat az időpontokat, amikor a kutyák minden évben szültek.

Összehasonlították ezt az adatot azzal a klímamodellel, amit egy közeli időjárási állomástól származó információk alapján létrehoztak. Ez megmutatta a kutyák által tapasztalt maximum hőmérsékletet Borswanának ebben a régiójában.

Botswanai tájkép Forrás: Shutterstock

Az afrikai vadkutyák az év leghidegebb időszakában szeretnek szaporodni, és ez egyre később jön, mondja Abrahams. A szülés átlag dátuma május 20 volt 1990-ban, de ez június 12-re tolódott 2020-ban. Az ellési dátum átlagos eltolódása 22 nap volt a 30 év alatt, vagyis körülbelül 7 nap évtizedenként.

Nem világos, hogy pontosan miért szeretnek a vadkutyák akkor szaporodni, amikor a hőmérséklet a leghidegebb, de valószínű összefügg azzal, mikor optimálisak a vadászati körülmények, nyilatkozta Abrahams.

Afrikai vadkutya Forrás: Biosphoto via AFP/Tonino De Marco

„Az első 90 napban, amikor egy vadkutya kölyök megszületett, az anyja gondoskodik róla egy odúban. Ez alatt az idő alatt a többi kutyának kell vadásznia az anya és a kölyök számára" - nyilatkozta a kutató.

A csapat szoros korrelációt talált a szülési időpont elmozdulásban és a növekvő hőmérséklet között. A kutyák által tapasztalható maximum napi hőmérséklet 3.8 fokkal emelkedett a tanulmány periódusában. „Ez egy nagyon szoros korreláció. A melegedés rátája és az szaporodási ráta elmozdulása majdnem párhuzamosak" – mondja Abrahams.

A hőmérséklet emelkedése hatással lehet a kölykök túlélési rátájára is.

„Valójában kevesebb kölyköt látunk kikerülni az odúból, bár nem világos miért" - hangsúlyozza a kutatócsoport vezetője.

Egy falka afrikai vadkutya (Lycaon pictus) Botswanaban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2326227-african-wild-dogs-give-birth-22-days-later-than-they-did-30-years-ago/

A felmelegedés okozta változások a szaporodás menetrendjében sok más állatnál láthatók, beleértve a vörös mókusokat és a széncinegéket, de ez az elmozdulás a vadkutyáknál szokatlanul drámainak tűnik. A vadkutyáknál azért lehet ilyen nagy az eltolódás, mert a szaporodási mintázataik kivételesen érzékenyek a hőmérsékletre.

„ Az eredmények határozottak. Az állatok képesek alkalmazkodni és megváltoztatni viselkedésüket, de a kép komplex és a környezetben lévő változás olyan gyors, hogy lehet, hogy nem lesznek képesek így fennmaradni" – mondja Julia Myatt ,az Egyesül Királyságban lévő Birmingham Egyetem munkatársa.

- Ez a tanulmány segíteni fog abban, hogy újrafókuszáljuk az erőfeszítéseinket az afrikai vadkutyák megőrzéséra és a klímaváltozás hatásainak a felmérésére abban az ökoszosztémára, amiben élnek"– fűzte hozzá Julia Myatt.

(Forrás: New Scientist)