Ahogy a tenger hőmérséklete emelkedik, egyre több mérges pókrák nyüzsög az angliai Cornish strandjain. A vándorlények ezrei azért gyűltek össze a sekély vízben St Ives területén, hogy ledobják a páncéljukat és megvédjék magukat a ragadozóktól.

Mérges rákok ezrei gyűltek össze az angliai Cornwall strandjain a klímaválság okozta emelkedő tengeri hőmérséklet miatt. A vándorlények a sekély vízben nyüzsögtek, ahol elhullatják a páncéljukat, mielőtt visszatérnének a közel száz méteres mélységbe.
A rákfélék azonnal felismerhetők hosszú lábukról és ollóikról, ráadásul a mérgező a harapásuk, amely bár veszélyes a zsákmányukra, de ártalmatlan az emberre.Kate Lowe, egy tengeri fotós azonban örökítette meg az eseményt.
Az év nagy részében ide járok búvárkodni, de még soha nem láttam ilyen nagyszámú pókrákot egy helyen – mesélte a The Guardian online portálnak. – Amikor felbukkantak a tengerparton, pontosan úgy tűntek, mintha sötét sziklák lennének a felszín alatt.

Egy búvár, aki lemerült, azt mondta, hogy még soha nem látott ilyen nagyszámú pókrákotForrás: Nature Picture Library/Alamy

Hozzátette: hamar kiderült, hogy két-három lépésnyire tőle több ezer rák rejtőzött a vízben. Egyszerűen hihetetlen volt, hiszen a térdemig értek és képes voltam lebegni felettük a vízen, de igyekeztem nem rájuk lépni – magyarázta a búvár fotós. – Sok turista sikoltozni kezdett a látványuktól, miközben a páncéljuk ott lebegett.

Szakértők szerint bár nem szokatlan a brit vizeken látni őket, de nyáron egyre gyakoribbak a tömeges csoportosulások a klímaválsággal összefüggő tengeri hőmérséklet emelkedése miatt.

Pókrákok gyülekeznek az angliai Corwall partjainálForrás: cornish.coast/BNPS

A pókrák – latinul Hyas araneus – rendszerint hatalmas számban gyűlik össze a sekély vízben,

hogy megvédjék magukat a ragadozóktól, miközben arra várnak, hogy új külső csontvázaik megvastagodjanak és megkeményedjenek.