XIV. Lajos korabeli hajóroncsokat találtak a francia partoknál

culture history Horizontal
This handout picture released by Teddy Seguin on August 26, 2022, shows a diver inspect a section at the keel of one of three wrecks from a fleet of Louis XIV annihilated during a battle on May 1692 against an Anglo-Dutch alliance off Saint-Vaast-la-Hougue, on the east coast of La Manche Department northern France, which have been authenticated by the French Culture Ministry. (Photo by Teddy Seguin / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Teddy Seguin / Drassm - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
XIV. Lajos (1638-1715) francia király idején elsüllyedt hajóroncsokat azonosítottak Franciaország északnyugati partvidéke mentén.
Vágólapra másolva!

A francia kulturális minisztérium pénteki közleménye szerint a normandiai partoknál, Saint-Vaast-la-Hougue térségében felfedezett hajók a francia király flottájához tartoztak.

A három hajó az Anglia elleni La Hougue-i csatában süllyedhetett el 1692 májusában.

A roncsokat egy magnetométerrel valójában már 1990-ben lokalizálta Christian Cardin búvár, aki későbbi merülései alkalmával famaradványokat is talált. Felfedezését jelentette a hatóságoknak, ám a leletekről csak mostanra készült hivatalos szakértői vélemény - közölte a francia vízalatti régészeti hatóság, a DRASSM.

Egy búvár megvizsgálja az egyik hajó roncsát. A három hajó az Anglia elleni La Hougue-i csatában süllyedhetett el 1692 májusában Forrás: AFP/Teddy Seguin


A hivatalos szakértői jelentés szerint a roncsok eltérő állapotban maradtak fenn, közülük az egyik "meglehetősen erodálódott". Ennek a hajónak a fa alkotóelemei súlyosan rongálódtak, ezért a roncs vizsgálatát sürgősen folytatni kell.

Két csatahajó jó állapotban konzerválódott az egyméteres iszap alatt, ezekhez viszont nehéz hozzáférni.

A tudósok azt remélik a felfedezéstől, hogy új információkkal szolgál a hajóépítésről XIV. Lajos korából, emellett a roncsokban talált használati tárgyak a fedélzeten zajló életbe engedhetnek bepillantást.