Kamilla, az új királyné, aki legyőzte Dianát

Kamilla
Kamilla anyósa, II. Erzsébet, és férje Károly herceg társaságában
Vágólapra másolva!
Az angol trónöröklési rend sok évszázados hagyománya szerint II. Erzsébet halálával legidősebb fia, Károly walesi herceg lépett a királynő örökébe, aki a brit történelemben e néven harmadikként készül a trónra lépésre. III. Károly második feleségét, Kamillát, Cornwall és Rothesay hercegnéjét idén februárban, II. Erzsébet trónra lépésének hetvenedik évfordulója alkalmából személyesen a királynő biztosította arról a nagy nyilvánosság előtt, hogy támogatja menye királynévá koronázását Károly utódlása esetén. E páratlannak tekinthető uralkodói gesztushoz azonban hosszú, és nem egyszer megaláztatásokkal terhes rögös út vezetett Kamilla számára.
Vágólapra másolva!

Károly lett Kamilla elsőszülött fiának a keresztapja

Kamilla királyné Camilla Rosemary Shand néven 1947. július 17-én látta meg a napvilágot Londonban, egy második világháborús veterán, Bruce Shand őrnagy, valamint Rosalind Cubitt leánygyermekeként. Kamilla anyai ágon arisztokrata felmenőkkel rendelkezik, hiszen édesanyja Roland Calvert Cubittnak, Ashcombe bárójának volt a legidősebb leánya.

Kamilla cornwalli hercegné első házasságából született fiának, Tomnak Károly volt a keresztapja Forrás: EWikimedia Commons/Senedd Cymru / Welsh Parliament

Kamilla a felsőfokú tanulmányai befejezése után egy londoni tervezőirodában helyezkedett el.

Először 26 éves korában, 1973. július 4-én ment férjhez Andrew Parker Bowles őrnagyhoz,

a brit királyi hadsereg törzstisztjéhez. Házasságukból két gyermekük született, Tom 1974-ben, Laura pedig 1978-ban. Talán volt valami sorszerű abban, hogy Kamilla elsőszülött fiúgyermekét Károly walesi herceg tartotta a keresztvíz alá.

Kamilla anyai ágon arisztokrata felmenőkkel rendelkezik Forrás: Wikimedia Commons/Dan Marsh

Kamilla fiatal kora óta rajongott a lovakért, és mint aktív lovas számos falkavadászaton vett részt, illetve rendszeresen látogatta a derbyket, valamint a lovaspóló-mérkőzéseket. Fia keresztapjával,

Károllyal 1970-ben, szintén egy lovaspóló-mérkőzésen mélyült el a kapcsolata.

Noha az ekkor 22 éves jóképű hercegnek számos barátnője volt, Kamilla egyre jobban saját bűvkörébe vonta Károlyt.

Károly walesi herceg fiatalkori fotója 1972-ből Forrás: Wikimedia Commons/Allan Warren

A walesi herceg szerelemre lobbant Kamilla iránt, akit szeretett volna feleségül venni, de az udvar, valamint a királyi család mereven elzárkózott a frigy gondolatától, mivel Kamillát nem tartották megfelelő házastársnak Károly herceg számára. Talán túl korai volt a szerelmük, mert amikor 1972-ben Károlyt hosszabb időre a tengerentúlra vezényelték katonai szolgálatra, megszakadt a kapcsolatuk, de a herceg nem tudta elfelejteni Kamillát.

A tömeghangulat Károly és Kamilla ellen fordult a „nép hercegnőjének" halála miatt

A nők körében rendkívül népszerű walesi hercegre – akit a bulvársajtó számos szép és előkelő nővel hozott kapcsolatba –, a harmincas évei végén egyre nagyobb családi nyomás nehezedett, hogy a dinasztia érdekeit is szem előtt tartva házasodjon meg. A jövendőbeli király hitvesével szemben az udvar szigorú elvárásokat támasztott; az 1707-es trónutódlási törvény értelmében Károly nem vehetett feleségül katolikus nőt, a hercegi arának arisztokrata származásúnak, hajadonnak és protestánsnak kellett lennie.

Károly és Diána Forrás: Getty Images/Anwar Hussein

A trónörökös hitveséül kiszemelt Lady Diana Frances Spencer maradék nélkül megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Diána apja, Edward John Spencer, Althorp vikomtja révén királyi felmenőkkel is rendelkezett,

ezért származása és társadalmi helyzete alapján persona grata volt mind a királynő, mind pedig a királyi család szemében. Az eljegyzésre 1981. február 24-én, az évszázad esküvőjének nevezett házasságkötésre pedig 1981. július 29-én került sor a Szent Pál-katedrálisban, amit a televíziós közvetítésnek köszönhetően közel egymilliárd ember kísért figyelemmel szerte a világon.

Lady Diana és Károly herceg esküvői fotója Forrás: Getty Images/David Levenson

Károly és Diána házassága – eleinte még a külvilág számára rejtve – kezdettől fogva feszültségekkel volt terhes.

A szabad szellemű ifjú walesi hercegné fojtónak érezte az udvar légkörét,

csakúgy, mint bő egy évszázaddal korábban Ferenc József császár hitvese, Erzsébet császárné. Az 1980-as évek végére nyílt beszédtémává vált a hercegi pár házasságának válsága. Kamilla ezekben az években bukkant fel megint Károly környezetében, és az eltitkolt szerelmi viszony ismét kiújult közöttük.

Diana és Károly a Fehér Házban, Ronald Reagan elnök vendégeiként Forrás: Wikimedia Commons/AP

Diana előtt természetesen nem maradt titokban Károly házasságtörése, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a hercegné is megcsalta Károlyt, először a lovasoktatójával, James Hewitt-tal. Miután Károly nyilvánosan vállalta a Kamillával folytatott viszonyát, a hercegi pár 1992 decemberében szétköltözött, egy évvel később Diana pedig visszavonult minden nyilvános szerepléstől.

A királynő engedélyével Károly és Diana 1996. augusztus 28-án hivatalosan is elváltak.

Diana temetése 1997. szeptember 6-án Forrás: Getty Images/Anwar Hussein

A hercegnőt szinte napra pontosan két évvel később, 1997. augusztus 31-én halálos autóbaleset érte Párizsban, miközben új szerelmével, az egyiptomi származású Dodi al-Fajeddel az őket üldöző paparazzók elől menekültek. Diana halála után a közvélemény Károly és a királyi család ellen fordult, őket hibáztatva a „nép hercegnőjének" tragikus haláláért.

Vilmos és Harry herceg, valamint édesapjuk, Fülöp herceg megnézik a Dianát gyászolók virágait, ajándékait. A "nép hercegnőjének" halála után a tömeghangulat Károly és Kamilla ellen fordult Forrás: WireImage/1997 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Az indulatosan bűnbakot kereső tömegharag főleg Kamillát pocskondiázta, aki ekkor talán a királyi család leggyűlöltebb tagjának számított.

Kitaszított páriából vált a királyi család egyik legnépszerűbb tagjává

Diana halála után Kamilla szabályosan eltűnt a közvélemény szeme elől, csak 1999-ben fényképezték le ismét Károllyal együtt. Időközben a királynő és a királyi család is kezdett megenyhülni Kamillával szemben,

aki sokkal jobban beleilleszkedett az udvari életbe, mint elődje.

Kamilla mindenben alávetette magát a protokollnak, és feltétel nélkül támogatta Károlyt. Ennek is köszönhető, hogy 2003-ban II. Erzsébet hallgatólagos beleegyezésével beköltözhetett a walesi herceg hivatalos rezidenciájába, a Clarence House-ba.

Kamilla anyósa, II. Erzsébet és férje, Károly herceg társaságában Forrás: Wikimedia Commons/Ben from LONDON, United Kingdom

A királynő egyre jobban megkedvelte Kamillát, ami komoly szerepet játszott abban, hogy 2005. február 10-én a Clarence House hivatalosan is bejelentette: Károly és Kamilla eljegyezték egymást. A királynő és a leendő menye között kialakuló bensőséges viszonyt jól szimbolizálta, hogy Kamilla II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirályné gyűrűjét kapta meg eljegyzési ékszernek. Károly és Kamilla polgári esküvőjére 2005. április 9-én került sor a windsori városházán.

II. Erzsébet és a királyi család egyre jobban felengedett Kamillával szemben Forrás: REX Features

II. Erzsébet királynő, mint az anglikán egyház feje, nem támogatta elvált személyek házasságkötését, ezért ő és férje, Fülöp herceg is csak a windsori kastély kápolnájában megtartott szűk körű ceremónián vettek részt, amelyen megáldották az ifjú pár házasságkötését.

A házasságkötés után Kamilla lemondott a walesi hercegné cím viseléséről, Diana emlékére tekintettel,

így hivatalosan a cornwalli hercegné címet viselte. Miután Károly és Kamilla összeházasodtak, a királynő egyre több tanújelét adta, hogy Kamillát befogadta a család.

Kamilla jól beilleszkedett a királyi családba Forrás: Wikimedia Commons/National Assembly For Wales

Különleges gesztusnak számított például, hogy engedélyezte menye számára a néhai anyakirályné tiarájának viselését, valamint kitüntette a II. Erzsébet Királyi Családi Renddel. Kamilla kezdetben csak mint a walesi herceg kísérője vett részt a hivatalos rendezvényeken. A királyi család tagjaként történt első önálló programja a southamptoni kórház meglátogatása volt.

Kamilla a királynéi cím várományosa Forrás: Wikimedia Commons/ Annabel Moeller (for the House of Lords)

A szűkebb királyi családdal együtt először 2005 júniusában jelent meg a Buckingham-palota erkélyén, a Trooping the Colour ceremónia után. Kamilla 2005 óta rendszeresen részt vesz Károly hivatalos külföldi útjain, és több jótékonysági szervezet felett vállalt védnökséget. Nyilvános szerepléseinek, valamint közvetlen, empatikus személyiségének köszönhetően a vele szembeni ellenséges hangulat ma már a múlté.

Az ellenséges hangulat már a múlté Forrás: Wikimedia Commons/Agência Brasil

Kamilla hosszú évek kitartó és tudatos munkájával érte el, hogy kitaszított páriából a királyi család egyik legnépszerűbb tagjává vált, aki a néhai II. Erzsébet egyik utolsó intézkedésének köszönhetően jogosult lesz a királynéi cím viselésére.