Egy friss, egyéves kutatás eredményei bizonyítják, hogy azok a dohányosok, akik hevítéses dohánytermékre váltottak (és kizárólag azt fogyasztották), javulást értek el a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos mutató esetében azokhoz képest, akik folytatták a dohányzást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hevítéses dohánytermékek egészségesek lennének, csak nem annyira egészségtelenek, mint a hagyományos dohánytermékek. Így azoknak ajánlott az áttérés, akik semmiképp sem tudnak vagy akarnak leszokni a dohányzásról. Mert persze a legszerencsésebb - leszokni.

A betegségek kialakulására utaló jelzőértékek alapján azok a dohányosok, akik a a cigarettafogyasztás folytatása helyett teljesen átálltak a hevítéses dohánytermék használatára, a következő eredményeket mutatták:

  • Egy a tüdőrák potenciális kialakulásához köthető DNS-károsodásra utaló biomarker jelentős és tartós csökkenése.
  • A fehérvérsejtszám jelentős és tartós csökkenése, amely olyan gyulladásra utaló jelzőanyag, ami a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe.
  • A HDL-koleszterinszint értékének tartós javulása, amely a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának csökkenésére utal.
  • A tüdő egészségét jelző mutató (FeNO) jelentős és tartós javulása.
  • Jelentős és tartós javulás az oxidatív stressz egyik kulcsfontosságú mutatójában, amely folyamat számos dohányzással összefüggő betegségben, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet.
Forrás: Pixabay/PDPhotos

Az egyéves, randomizált kontrollált vizsgálatban 23-55 év közötti, általánosan jó egészségi állapotban lévő, az Egyesült Királyságban élő dohányosok vettek részt. A leszokni nem szándékozó cigarettafogyasztók véletlenszerűen kerültek két csoportba: azokéba, akik továbbra is cigarettáztak és azokéba, akik kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékét használták.

A dohányzásról leszokni szándékozó dohányosoknak nikotinpótló terápia és leszokási tanácsadó állt rendelkezésére. Kontrollcsoportként bevontak egy "soha nem dohányzott" csoportot is, akik továbbra sem használtak dohány- vagy nikotintartalmú termékeket.

A kutatás célja, hogy a hevítéses dohánytermékek kockázatcsökkentési potenciálját vizsgálja, ha azokat mindennapi életkörülmények között, nem pedig klinikai környezetben használják. A résztvevők havonta látogattak el a klinikai vizsgálatokra, ahol vér- és vizeletmintákat és egyéb méréseket végeztek rajtuk. Ezeket a mintákat "a károsanyag kitettség biomarkerei" (a cigarettafüst egyes toxikus anyagai) és "a lehetséges ártalomra, betegségek kialakulására utaló biomarkerek" szempontjából vizsgálták.

Ezen túlmenően, annak biztosítása érdekében, hogy azok, akik vállalták, hogy abbahagyják a dohányzást, vagy hogy átállnak hevítésre, ne használhassanak cigarettát is, esetükben a CEVal nevű biomarkert is vizsgálták, amely jelzi, ha cigarettázott az illető. Akiknek a tesztje megfelelő volt, továbbra is részt vettek a kutatásban, a végleges eredményeket a teljes populációra és a CEVal-nak megfelelő alcsoportra osztották, ami biztosította, hogy az eredmények pontosan tükrözzék a teljes (hevítéses termékre történő) átállás hatását.

Természetesen a fentiekből kiderül: relatíve jobb a hevítéses cigaretta, de természetesen az sem egészséges.