Ennyi mozgás kell egy kulcsfontosságú molekula erősítéséhez az agyban

testmozgás, futás, mozgás, edzés
Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban
Vágólapra másolva!
Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban, amely fontos szerepet játszik annak kialakulásában, működésében és a memóriában, és amely szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásában.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó speciális fehérjét agyi eredetű neurotrofikus faktornak (BDNF) nevezik, és elősegíti az agyban lévő idegsejtek növekedését és túlélését, valamint elősegíti az új kapcsolatok és jelátviteli útvonalak kialakulását.

– mondta Travis Gibbons környezetfiziológus, az új-zélandi Otago Egyetem munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Szükségét láttuk annak, hogy olyan nem farmakológiai megközelítéseket vizsgáljunk, amelyek képesek megőrizni az agy kapacitását, amelyeket az emberek is felhasználhatnak a BDNF természetes növelésére, hogy segítsék az egészséges öregedést.

Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban Forrás: Pinterest

Ebben a vizsgálatban 12 fizikailag aktív (18 és 56 év közötti) önkéntest három tesztnek vetettek alá, hogy kiderítsék, melyik a legjobb a BDNF generálására az agyban: 20 óra koplalás, 90 perc kerékpározás vagy 6 perc erőteljes kerékpározás. A BDNF-termelés szempontjából a rövid és intenzív kitöréses kerékpározás hozta a legjobb eredményeket.

Valójában négy-ötszörösére növelte a BDNF szintjét a vérben, szemben az enyhe edzés utáni enyhe emelkedéssel, míg a koplalásnál nem történt változás.

A tudósok következő kérdése az volt, hogy ez vajon miért történik, ám ez egy későbbi tanulmány témája lesz. A Journal of Physiology folyóiratban publikált tanulmány szerint úgy tűnik tehát, hogy végső soron a nagy intenzitású testmozgás kényelmes és olcsó eszközként szolgálhat az agy egészségének megőrzésére és a betegségek kialakulása elleni védelemre.

Lehetséges, hogy a vérlemezkék számának növekedése, amely a testmozgással együtt jár, magyarázatot adhat ezekre az eredményekre.

A vérlemezkék ugyanis nagy mennyiségű BDNF-et tárolnak, ami megmagyarázhatja az intenzív kerékpározással egybeeső kiugrást.

Minden mozgásforma hozzájárul a jobb közérzethez Forrás: Pinterest

A szakemberek szerint a növekedést az is okozhatja, hogy az agy az intenzív edzést követően „üzemanyagforrások" között váltogat, ami arra kényszeríti a szervezetet, hogy a glükózkészletek helyett a laktátot vegye igénybe. Gibbons úgy véli,

ez a szubsztrátváltás lehetővé teszi az agy számára, hogy alternatív üzemanyagokat használjon, és beindítja a kulcsfontosságú neurotrófikus faktorok, például a BDNF termelését.

A csapat most további kísérleteket szeretne végezni, például a három teljes napig tartó koplalással kapcsolatban, hogy megnézzék, mindez hogyan befolyásolja a BDNF szintjét a vérben. Úgy vélik, hogy a böjt és az intenzív testmozgás együttes hatásai egy másik lehetséges felfedezési lehetőséget kínálnak.