Több kilós meteoritot találtak kutatók a Déli-sarkon

meteorit
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy 7,6 kilogramm súlyú meteoritot találtak kutatók a Déli-sark közelében - közölte pénteken a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).
Vágólapra másolva!

A meteorit naprendszerünknek a Mars és a Jupiter pályája között található kisbolygóövéből származik, s több tízezer éve zuhanhatott a Földre. Az expedíciót vezető Vinciane Debaille belga kutató az RTBF helyi televíziónak rendkívüli leletről beszélt tekintettel arra, hogy általában csak 10-50 grammos meteoritokat találnak.

– mondta. Debaille, aki egy nemzetközi kutatóexpedíció vezetőjeként bukkant az űrből származó kőzetre mintegy 60 kilométerre az antarktiszi Princess Elisabeth kutatóállomástól.

Műholdas felvételek és GPS-koordináták segítségével a kutatók számos meteoritra bukkantak a térségben. A munka nem volt viszontagságoktól mentes, a szakembereknek mínusz tíz Celsius-fokos hőmérséklettel dacolva kellett hódűnék között tábort verniük.

Illusztráció Forrás: AFP/Fred Tanneau


Maria Schönbächler svájci kutató, aki szintén részt vett az expedícióban, arról beszélt a Keystone-SDA hírügynökségnek, hogy az Antarktisz nagyszerű lehetőséget nyújt a meteoritok keresésére, hiszen a fehér hóban jól láthatók a fekete kövek.

Szerinte a gleccserek haladásával pedig meteoritok kerülnek napvilágra a több millió éves jég alól.

Debaille szerint a meteoritok ismereteket nyújthatnak a naprendszer, illetve a bolygók keletkezéséről, mivel olyan porszemcsékből állnak, amelyek még a bolygók előtt jöttek létre. Az űrből származó kődarab kémiai összetételét most egy brüsszeli laborban fogják megvizsgálni, mondta.

(MTI/dpa)