Minden eddiginél veszélyesebb aszteroida közelít a Föld felé

aszteroida
Az egy kilométernél nagyobb átmérőjű objektumok - mint amilyen a 2022 AP7 -, a "bolygógyilkos" aszteroidák becsapódása globális kihatású katasztrófát okozhat
Vágólapra másolva!
Egy teherautó méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. Ez lesz a valaha feljegyzett legközelebbi elhaladás – sokkal közelebb lesz bolygónkhoz, mint a legtöbb kommunikációs műhold.
Vágólapra másolva!

A NASA szerint az újonnan felfedezett aszteroida pénteken, magyar idő szerint 0 óra 27 perckor fog elhaladni Dél-Amerika déli része felett, a Földtől mindössze 3600 kilométerre.

Az amerikai űrügynökség szerint a becsapódás esélye kizárt. Ha a jelenlegi távolságnál is közelebb jönne a Földhöz, kis mérete miatt a földet érés előtt elégne a légkörben.

A 2023 BU nevű aszteroidát most szombaton fedezték fel, átmérője 3,5 és 8,5 méter között lehet.

Az objektumot egy krími amatőrcsillagász, Gennagyij Boriszov találta meg. Néhány napon belül a csillagászok világszerte több tucatnyi megfigyelést végeztek, amelyek segítségével pontosítani tudták az aszteroida pályáját.

A 2023 BU pályája Forrás: Nasa JPL/Caltech

Az aszteroida pályáját a Föld gravitációja drasztikusan meg fogja változtatni, miközben elhalad mellettünk. Ahelyett, hogy 359 naponként kerülné meg a Napot, a NASA mérései szerint 425 napos ovális pályára fog kerülni.