Klímaváltozás: Be kell fektetni a technológiába, hogy eltávolítsuk a szén-dioxidot

erdő
Az erdőgazdálkodást is befolyásolja a változóban lévő klíma
Vágólapra másolva!
Sürgősen fel kell futtatni a technológiát, hogy eltávolítsuk az atmoszféránkból a bolygót melegítő üvegházgázt, a szén-dioxidot, mondják egy új jelentésben vezető klímaszakértők. - írja a BBC Science, a BBC tudományos magazinja.
Vágólapra másolva!

A tudósok azt mondják, hogy nem lesz elég a szén-dioxid nagy csökkentése, hogy limitáljuk a globális felmelegedést.

És a természet egyedül nem fog eleget eltávolítani a levegőből.

A szén-dioxid a legfontosabb bolygót melegítő gáz, amit a fosszilis üzemanyagok égetésekor, mint pl. a gáz és olaj égetésekor bocsátunk ki,

"Hogy 2 Celsius-fokig, vagy alá limitáljuk a melegedést, gyorsítanunk kell a kibocsátás csökkentését. De ennek a jelentésnek a megállapítása világos: növelnünk kell a szén eltávolítását is. Sok új potenciális módszer jelenik meg." - mondja ó a vezető szerző, Dr. Stve Smith az Oxford Egyetemről.

A tudósok közt konszenzus van abban, hogy a világ főleg azért melegedik, mert a szén-dioxid kibocsátások (becslés 33 billió tonna 2021-ben) messze túlszárnyalja az eltávolított szén-dioxid mennyiségét (ez a jelentés azt sugallja, hogy 2 billió tonna évente).

Amíg a kibocsátások és eltávolítások nem lesznek egyernsúlyban, tehát nem lesz nettó zéró, addig a globális hőmérsékletek előreláthatóan emelkedni fognak.

De eljutni oda nem lesz egyszerű.A legutóbbi ENSZ jelentés szerint, hogy elérjük a nettó zérót, szükség lesz bizonyos mennyiségű a szén-dioxid eltávolításra, negatív emisszióra, hogy hompenzáljuk a nehezen szénmentesíthető szektorokat.

Jelenleg majdnem a világ összes szén-dioxid eltávolítása a természeti folyamatokon keresztül történik. Elsősorban a növények és fák magukhoz veszik a levegőből a szén-dioxidot, és a talaj elnyeli és raktározza.

De vannak határai annak, hogy a természet mennyit tud kivonni. Például a világ mennyivel több szén-dioxidját lehet realisztikusan átadni az erdőknek? Néhány optimista forgatókönyv azt sugallja, hogy a természetes szén-dioxid eltávolítás megduplázódhat 2050-re, de ez csak körülbelül 4 billió tonna szén-dioxid évente.

A jelentés szerint a természetes szén-dioxid eltávolítási folyamatok, mint az erdők, vagy a talaj, nem lesz elegendő, hogy megállítsuk a hőmérséklet emelkedést. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64321623

Technológiai megoldások?

Ez a "Szén-dioxid eltávolítás állapota" című új jelentés azt mondja, hogy ahhoz, hogy a jövőben korlátozzuk és csökkentsük a globális hőmérsékleteket, be kell fektetni a technológiai megoldások fejlesztésébe most.

A jelentésben lévő megoldások meglehetősen újak és a fejlődés és telepítés különböző szakaszaiban vannak. Összetéve ezeket, jelenleg csak a világ szén-dioxid eltávolításának csak egy kis töredékét teszik ki.

Az egyik a BECCS, amely magába foglalja a szén-dioxid befogás biomassza alapú villamosenergia termelésbe való beépítését, amelyben növények és fapelleteket égetnek, hogy energiát termeljenek. Más opciók: nagy létesítmények ahol a szenet kivonják a levegőből mielőtt a talajban elraktároznák; speciálisan kezelt rajzszén (biochar), ami a szénba van zárva; és "fokozott szikla erózió - a természetes erózióval történő szén eltávolításon alapul.

A szén-dioxid eltávolítási technológiákkal kapcsolatban néhány kampányolónak kétségei vannak, kétlik, hogy költséghatékonyak és félnek, hogy ez mentség lesz arra, hogy elhalasszák és késleltessék a fosszilis üzemanyag használatától való átalakulást.

Ez a jelentés hangsúlyozza, hogy a szén-dioxid eltávolítást nem kellene varázsszernek tekinteni a klímaváltozás kezelésében, de hogy teljesüljenek az ENSZ klímacéljai szükség lesz technológiára, valamint a természetre, hogy csökkentse az üvegházgáz szinteket.

Ez mind azt feltételezi, hogy a fosszilis üzemanyagokból származó globális szén-dioxid kibocsátások, ahogy számos klímacsúcson ígéretet tettek, gyorsan esni fogna. Eddig az éves kibocsátások még nem indultak el csökkenő tendenciába.

(Forrás: BBC Science)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!