Valóban léteznek élőlényeket zombikká változtató gombák

The Last of Us, sorozat, HBO, zombi
A person wears a zombie costume from the game The last of us. After three years of absence, zombies and horrible creatures once again marched through the streets of Santiago de Chile on October 15, 2022. Zombie Walk Chile, a huge Halloween costume party, attracted a large number of people and even entire families participated. (Photo by Claudio Abarca Sandoval/NurPhoto) (Photo by Claudio Abarca Sandoval / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az HBO legújabb horrorsorozatában, a The Last of Usban az emberiséget egy parazita gomba sodorja a kihalás szélére. Az élősködő vérszomjas zombikká változtatja áldozatait, a túlélők pedig elkeseredett harcot vívnak a rájuk támadó rémségekkel. A sorozatban szereplő gomba a valóságban is létezik, és a képernyőn látottakhoz hasonló módon viselkedik, annyi különbséggel, hogy nem emberekből, hanem rovarokból csinál agyatlan élőhalottakat. A legfőbb kérdés persze az, hogy megváltozhat-e a parazita viselkedése annyira, hogy mi is a célkeresztjébe kerüljünk?
Vágólapra másolva!

A sorozat története szerint a Föld klímája annyira megváltozik, hogy az alapvetően befolyásolja a gombák fejlődését; hamarosan felemelkedik egy parazita, ami a szaporodás érdekében emberekre támad, és átveszi felettük az irányítást.

A történetben az agresszív gombafaj Cordyceps nevet kapta.

A valóságban rovarokból csinálnak zombikat a gombák

Sajnos ez a gomba a valóságban is létezik, a neve Ophiocordyceps unilateralis. A gombafajnak egyetlen célja van: a hangyák idegrendszerének eltérítésével biztosítani saját szükségleteit és terjedését. A trópusi erdőkben élő gomba a spórák segítségével fertőzi meg a táplálékot kereső hangyákat. A spórák a rovarok külső vázán tapadnak meg, majd utat találnak a test belsejébe, és átveszik a hangyák idegrendszere felett az irányítást. Idővel a fertőzött hangya elhagyja a kolóniáját, majd egy kedvezőbb, párás mikroklímájú helyet keresve – a gomba „utasításainak" engedelmeskedve - várja az elkerülhetetlen halált. Eközben a gomba sem tétlenkedik; horrorisztikus módon az áldozat testéből táplálkozik. Idővel a termőtest előtör a hangya fejéből, majd halálos spóráinak terjesztésébe kezd.

Az Ophiocordyceps alattomos, mert nem öl azonnal; létezik egy lappangási periódus, amikor a fertőzött hangya teljesen normálisnak tűnik, és a kolónia többi tagja számára észrevétlenül végzi dolgát. Ez azért szokatlan, mert az olyan társas rovarok, mint a hangyák, rendelkeznek az úgynevezett szociális immunitással: ennek lényege, hogy a beteg rovarokat eltávolítják a közösségből, hogy a többiek ne fertőződjenek meg.

A kutatók úgy gondolják, az Ophiocordyceps valamilyen mechanizmus révén képes túljárni a hangyák eszén, és észrevétlen tud maradni.

Ezáltal az ízeltlábúak képtelenek megszabadulni a parazitától.

Ophiocordyceps által megölt hangya Forrás: Biosphoto via AFP/Jean-Michel Groult / Biosphoto/Jean-Michel Groult

Bár a fertőzés kimenetele végzetes az áldozat számára, a gombának nem célja, hogy a kolónia minden egyes tagjából élőhalottat csináljon. Ez a viselkedés érthető, hisz így nem maradna gazdatest és ő sem tudna fenntartható módon szaporodni. Egy hangyaközösségen belül csupán néhány példány fertőződik meg.

A másik különbség a sorozat gonosztevőjéhez képest, hogy az Ophiocordyceps unilateralis nem az agyat támadja. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói a fluoreszcens mikroszkópia technikáját alkalmazva figyelték meg, hogy a gombafonalak teljesen átszövik a hangyák testét, majd bioaktív anyagok termelésével átveszik a hangyák izmai felett az irányítást.

Az élősködő gyakorlatilag bábként irányítja a szerencsétlen ízeltlábúakat.

Az Ophiocordyceps unilateralis nincs egyedül, több száz rokon faja ismert, közös jellemzőjük, hogy mindannyian zombikká változtatják gerinctelen áldozataikat.

Parazita gomba által megfertőzött és zombivá változtatott molylepke Forrás: Biosphoto via AFP/© Marek Stefunko / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Marek Stefunko

Bekövetkezhet-e a valóságban a sorozatban látott pandémia?

Ahhoz, hogy az ember megfertőződhessen, négy feltételnek kell teljesülnie:

  1. a parazitának tűrnie kell a magas hőmérsékletet,
  2. sikeresen be kell hatolnia egy komplex gazdaszervezetbe,
  3. le kell bontania az emberi szöveteket,
  4. és valahogyan ki kell játszania egy fejlett immunrendszert.

Az ismert gombafajok száma átlépi a 150 000-t, de csak néhányuk tudja teljesíteni az előbb felsorolt követelményeket. A Ophiocordyceps unilateralis és közeli rokonai szerencsére nincsenek köztük, így biztosan nem fognak zombikat gyártani belőlünk. Kérdés, hogy mi lesz később?

A SkyNews hírportál által megszólaltatott biológus, Elaine Bignell szerint a klímaváltozás minden egyes organizmus fejlődésére hatással van, és ez alól a gombák sem kivételek. Könnyen elképzelhető, hogy egyes fajok szívósabbá fognak válni, és képesek lesznek elviselni a mostohább környezeti viszonyokat, és a magasabb hőmérsékletet.

Ennek ellenére Bignell úgy véli, ahhoz felfoghatatlanul nagy változásoknak kell történniük, hogy a gerincteleneket zombivá alakító gomba emberekre fanyalodjon;

nem pusztán az emberi test magasabb hőmérsékletével kell megbirkóznia, de le kellene győznie egy összetett immunrendszert, és el kellene térítenie egy rendkívül bonyolult idegrendszert is.

Ennek ismeretében szinte nulla a valószínűsége annak, hogy a The Last of Us forgatókönyve valósággá váljon.

Szinte lehetetlen, hogy a tévéképernyőn látott apokaliptikus jövő valóra váljon (részlet a The Last of Us c. sorozatból) Forrás: HBO

Ha élőhalottá változtató gombáktól nem is kell tartanunk, más gombafajok reális veszélyt jelentenek az emberekre.

– mondta Bignell.