Makromolekulák szerkezetének egyedülálló vizsgálatát teszik lehetővé

Pécsi Tudományegyetem
A kutatómunka az új vegyületek különböző, nagy hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát eszközökkel történő szintézisétől és teljes körű kémiai és fizikai módszerekkel történő jellemzésétől a biokémiai kutatásokon át a klinikai vizsgálatokig terjed
Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas lépést jelent a hazai kutatás-fejlesztés területén, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 5,1 milliárd forintnyi támogatást nyert el a legmodernebb, országosan is hiánypótló krio-elektronmikroszkóp (KrioEM) beszerzésére, valamint a berendezésen alapuló Kompetencia Központ kialakítására - tájékoztatta a PTE szerkesztőségünket.
Vágólapra másolva!

Több mint 5 milliárd forintnyi értékben valósul meg a Pécsi Tudományegyetem és a Richter Gedeon Nyrt. konzorciális együttműködésében a hazai biok egyik újabb alappillérének számító Krio-elekronmikroszkóp Kompetencia Központ kialakítása.

Ahogy arra az egyetem rámutatott, a központ célja, hogy – hazánkban elsőként, egyedülálló módon – a Pécsi Tudományegyetemen létrejöjjön makromolekulák szerkezetvizsgálatára is alkalmas infrastruktúra és szakmai tudásbázis, amelynek alapja a legmodernebb készülék országosan egyedülálló és kiszolgáló egységeinek beszerzése.

A Kompetencia Központ létrejöttével világszínvonalú módszertani lehetőséghez jut valamennyi orvosbiológiai, élő és élettelen természettudományi területeken felfedező és alkalmazott kutatásokat végző egyetemi, akadémiai és ipari kutató.

Elsősorban a szerkezeti kémia, biokémia, biológia, biotechnológia, az anyagtudomány és nanofizika, virológia és gyógyszerkutatás-fejlesztés, valamint az agrártudomány területén jelent áttörést Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Elsősorban a szerkezeti kémia, biokémia, biológia, biotechnológia, az anyagtudomány és nanofizika, virológia és gyógyszerkutatás-fejlesztés, valamint az agrártudomány területén jelent áttörést a PTE-n kialakítandó KrioEM Kompetencia Központ,

amely technológia jelenleg hazánkban nem elérhető. Az erre a célra létrehozott magyar szakértői csapat és tudásbázis kialakításával nemzetközi versenyképességünk jelentősen növekedik. A központban végzett vizsgálatok nemcsak az alapkutatás, de az alkalmazott kutatások területén is kiemelkedőek, melynek jelentős gazdasági és társadalmi hasznosulása is lehet a jövőben.

Ahogy arra a PTE rámutatott, bár a KrioEM Kompetencia Központ a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban valósul meg a pécsi egyetem munkatársainak részvételével és koordinálásával, a mikroszkóp további felhasználását minden hazai akadémiai, felsőoktatási és szakirányú ipari partner bevonásával kívánják a kutatás szolgálatába állítani.