Először született kínai tobzoska Európában

tobzoska
Kínai tobzoska született a prágai állatkertben, elsőként Európában
Vágólapra másolva!
Kínai tobzoska született a prágai állatkertben, elsőként Európában - jelentette be az állatkert igazgatója, Miroslav Bobek a Twitteren.
Vágólapra másolva!

Az állat jó egészségnek örvend. Az egzotikus kelet-ázsiai állatka mindössze 135 grammot nyom, és megjelenésében egy fenyőtobozra hasonlít. A tobzoska nemét egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani.

A súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi besorolású tobzoskák egyszerre csak egy utódnak adnak életet, amelyet aztán anyja hosszú ideig a farkán hordoz.

A világon mindössze két állatkertnek sikerült tobzoskát szaporítania, mert az emlősök etetése nagy odafigyelést igényel. Napi élelemadagja 100 gramm méhlárvából, közönséges lisztbogárból, egy rovarevők számára készült különleges keverékből, almából, tojássárgájából, földből és egyéb összetevőkből áll - árulta el a prágai állatkert.

Kínai tobzoska született a prágai állatkertben, elsőként Európában Forrás: Miroslav Bobek/Instagram

Az apró emlősállat életének első napjai kritikusak, tette hozzá a létesítmény.

A tobzoskát a kihalás fenyegeti, mert húsát Ázsiában luxusételként fogyasztják, pikkelyeinek pedig a hagyományos kínai gyógyászatban gyógyító erőt tulajdonítanak. A bébi szülei - Run Hou Tang és Guo Bao - tavaly áprilisban érkeztek Csehországba Tajvanról a Tajpej és Prága közötti testvérvárosi megállapodás keretében.

A prágai állatkertet 1,5 millió látogató kereste fel tavaly, és ezzel a cseh főváros egyik legnépszerűbb látványossága.

(MTI/CTK/dpa)