Mikor elég és mikor nem a lactobacillus kúra?

lactobacillus
A lactobacillusokat széles körben alkalmazzák a hüvelyi kórokozók elleni terápia részeként, sőt, prevenció gyanánt is! Ez utóbbi leggyakrabban antibiotikum kúra után hasznos, hiszen az antibiotikum a nem csak a “rossz”, hanem a “jó” baktériumokat is elpusztítja (nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben is). Ezért olyan gyakoriak az antibiotikum kúra után az intim fertőzések, hiszen kevésbé hatásos a védelem.
Vágólapra másolva!
A lactobacillusok igen fontosak az intim egészség szempontjából, hiszen segítenek fenntartani a hüvelyflóra egészségét, így védenek a különböző fertőzésektől. Éppen ezért fontos olykor -akár kúraszerűen- bejuttatni őket, hiszen mind prevenció, mind pedig terápia gyanánt igen hatékonyak. De vajon mikor elegendő ez a fajta kezelés, és mikor van szükség többre? A kérdést dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze válaszolta meg.
Vágólapra másolva!

Mik is azok a lactobacillusok?

Akárcsak az emésztőrendszer úgy a hüvely is bővelkedik hasznos, "jó" baktériumokban, melyek közül a lactobacillusok a legismertebbek. A lactobacillusok tejsavat termelnek, így segítenek fenntartani savas kémhatását a hüvelynek, ami normál esetben 3,8 – 4,5 (ez azért hasznos, mert a kórokozók növekedését, szaporodását megakadályozza a savas PH). Ráadásul a lactobacillusok közvetlenül is hozzákapcsolódnak a káros baktériumokhoz, elpusztítva őket.

Az intim egészség megőrzésében igen nagy szerepe van a megfelelő PH-nak, az itt lévő ökoszisztéma azonban meglehetősen ingatag. Számos olyan tényező van (terhesség, menopauza, menstruáció, túl sok irrigálás, aktív szexuális élet, bizonyos gyógyszerek antibiotiukm), mely kibillentheti a kényes egyensúlyt, a lactobacillusok mennyisége csökkenhet, és ez pedig a káros mikroorganizmusok elszaporodását, intim fertőzés fellépését eredményezi.

A lactobacillusokat széles körben alkalmazzák a hüvelyi kórokozók elleni terápia részeként, sőt, prevenció gyanánt is! Ez utóbbi leggyakrabban antibiotikum kúra után hasznos, hiszen az antibiotikum a nem csak a “rossz”, hanem a “jó” baktériumokat is elpusztítja (nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben is). Ezért olyan gyakoriak az antibiotikum kúra után az intim fertőzések, hiszen kevésbé hatásos a védelem. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/huvelyi-problemak

Prevenciós és kiegészítő terápiás eszköz is, de fertőzés esetén önmagában nem elég

A lactobacillusokat széles körben alkalmazzák a hüvelyi kórokozók elleni terápia részeként, sőt, prevenció gyanánt is! Ez utóbbi leggyakrabban antibiotikum kúra után hasznos, hiszen az antibiotikum a nem csak a "rossz", hanem a "jó" baktériumokat is elpusztítja (nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben is). Ezért olyan gyakoriak az antibiotikum kúra után az intim fertőzések, hiszen kevésbé hatásos a védelem.

Mivel káros hatása nincs, és ha valaki hajlamosabb az intim fertőzésekre, évente 1x-2x szintén ajánlott lactobacillus kúrát alkalmaznia, főleg nyáron, a strandolós időszakban. Maga a kúra történhet orális (szájon át szedhető) tabletta vagy hüvely kúp formájában is.

Nagyon fontos, ha valaki fertőzés tüneteit észleli magán (bővebb intim folyás, megváltozott színnel/szaggal/állaggal, viszkető, égő érzés, alhasi fájdalom, fájdalmas közösülés), akkor mindenképp forduljon orvoshoz, hiszen azt vényköteles szerekkel is kezelni szükséges, nehogy komolyabb szövődményt generáljon egy egyszerű fertőzés. Ráadásul gyakran nem tudni, milyen fertőzéssel is állunk szemben, és azt csak a nőgyógyász tudja megállapítani, ahogy azt is, van-e gyulladás és ha igen, az milyen mértékű- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

Mivel fertőzést több minden is kiválthat (bakteriális/gombás/vírusos), így nem mindegy, milyen terápiát alkalmazunk, sőt, sokszor tenyésztést is kell csináltatni, hogy célzottan lehessen támadást indítani az adott kórokozó ellen. Természeten mellette, kiegészítő terápiaként sokat segíthet a lactobacillusok pótlása is, sőt, kell is alkalmazni, hiszen, ha ezt valaki elmulasztja, akkor igen gyakran megesik, hogy az egyik fertőzésből a másikba megy át, hiszen a lactobacillusokat is elpusztította az - amúgy indokolt- terápia.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ

www.nogyogyaszatikozpont.hu)