Szenzációs felfedezés: eltűnt földi civilizáció hatalmas erődjét találták meg egy tó alján

Búvárok az épület maradványait vizsgálják
Vágólapra másolva!
Víz alatti „Stonehenge" rejtőzhet egy európai tó mélyén. Az építmény akár 5500 éves is lehet, és egy azóta eltűnt civilizáció emelhette.
Vágólapra másolva!

A nagyjából 170 sziklaalakzatot először 2015-ben figyelték meg az Ausztria, Németország és Svájc határán fekvő Boden-tó mélyén. A formációt emberi kezek hozták létre, nem természetes objektum, és 5500 évnél is régebben, a neolitikumban készülhetett.

A kőhalmokat részletesebben először 2021-ben vizsgálták.

Az eredmények alapján többször négy méter szélesek, magasságuk pedig a két métert is elérheti. Az építmény 10 kilométer hosszan terül el, és egyelőre rejtély, miért épülhetett

– írja az Annual Review of Swiss Archaeology című folyóiratban megjelent tanulmány.

A Boden-tó az űrből Forrás: Wikimedia Commons

Az építményt létrehozó civilizációról pillanatnyilag csak annyit tudni, hogy a tó melletti parti sávban élhetett, és fejlettnek számított; egy ehhez hasonló épületkomplexum megalkotása nem csekély szervezőmunkát igényelt. A Boden-tó a neolitikum idején még máshogy nézett ki, mint manapság, vízszintjét az éghajlatváltozás az elmúlt években jócskán megemelte; 5500 éve a vízszint még 3-5 méterrel alacsonyabb volt.

A kutatók eddig egy kőrakást tanulmányoztak, de most egy másik vizsgálata is folyamatban van. Az épületmaradványokon kőbaltától származó vágásnyomokat fedeztek fel.

Fénykép az építmény egyik részéről Forrás: Leuzinger

A régészek egy cölöpházas település maradványát is megtalálták a környéken, az építmény létrehozói valószínűleg ezekben a házakban élhettek. A víz alatti Stonehenge megalkotása azonban nagy valószínűséggel nem egyetlen falu munkája, több település is részt vehetett a megépítésében.

Búvárok az épület maradványait vizsgálják Forrás: Urs Leuzinger

Az építmény megalkotása tehát nem kis erőfeszítést igényelt, kérdés, milyen célt szolgált. Erre több elmélet is próbál válaszolni; lehettek mesterséges szigetek, ősi obszervatóriumok, naptárak, erődítmények vagy temetkezési helyek.

A régészek szerint a legnagyobb eséllyel ez utóbbi célból készülhetett a komplexum.

A kutatók folytatják az épület tanulmányozását, későbbre újabb eredményeket ígérnek.