Hatalmas, fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett - fotók

tűzgömb
A 2023 március 17-én péntek este Magyarország felett felrobbant tűzgömb fotója. A felvételt Az MTM Magyar Tűzgömb Hálózat AMS78 jelű bajai állomása készítette
Vágólapra másolva!
A Magyar Meteoritikai Társaság közleménye szerint pénteken szokatlanul fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett. A ritka és igen látványos égi jelenséget a társaságnak az ország különböző pontjain elhelyezett összes kamerája rögzítette.
Vágólapra másolva!

Relatíve sokáig izzott a háromszor robbanó tűzgömb

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) tűzgömbkamera-hálózata 2023. március 17-én, pénteken este 20:08:48-kor (UT szerinti időben) az ország több pontján is rögzítette azt a felrobbanó tűzgömböt,

amelyet Magyarország egész területéről látni lehetett.

A zöldes színű égi jelenség úgynevezett lassú, vagyis relatíve sokáig izzó többször robbanó és jól fragmentáló tűzgömb volt.

A 2023 március 17-én péntek este Magyarország felett felrobbant tűzgömb fotója. A felvételt Az MTM Magyar Tűzgömb Hálózat AMS78 jelű bajai állomása készítette Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

A Magyar Tűzgömb Hálózat (MTH) számos állomásán, így köztük a zalaegerszegi, a bajai, a fülöpszállási, a nagyszénási és a büki észlelőpontokon is sikerült megörökíteni a felrobbanó tűzgömböt. Az MMT rövid közleménye arra még nem tért ki, hogy a fényes tűzgömb milyen irányból és merre haladva lépett be a légkörbe, illetve mely nagyobb települések felett haladt el.

A tűzgömbnek zöldes színű volt a fénye Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

A pontos pályaadatok kiszámítása után lehet megbecsülni, hogy amennyiben a tűzgömbként felrobbanó meteor nem semmisült meg teljesen a súrlódási hőtől, hol érhettek földet az esetleges maradványai.

Legalább olyan fényesek, mint a Vénusz

Tűzgömbnek hívják azokat a meteorokat, amelyek fényessége eléri vagy meghaladja a – 5 magnitúdót, vagyis a Vénusz, az éjszakai égbolt Hold utáni legfényesebb égitestjének a fényét.

A Vénusz és a Jupiter együttállása 2023 március elsején. A Vénusz a Hold után az éjszaka égbolt legfényesebb égitestje Forrás: NurPhoto via Getty Images/Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Nurphoto

A Föld légkörébe érkező és felizzó meteorok közül átlagosan minden ezredik fényessége éri el a „tűzgömb küszöböt" , tehát a – 5 magnitúdót.

A csillagos égbolton átsuhanó tűzgömb Forrás: NASA

Amennyiben az atmoszférába érkező tűzgömb felrobbanás hanghatással is jár,

az ilyen jelenséget bolidának nevezzük.

A tűzgömb okozta hangrobbanás kezdeti magassága a sztratoszférában, hozzávetőleg 30-45 kilométeres magasságban következik be, és a hanghullámok csak percekkel később érik el a földfelszínt.

Így festett egy felrobbanó fényes tűzgömb Bangkok egén Forrás: YouTube

Ha a meteor több részre szakad, többszörös hangrobbanás jöhet létre, ami a földfelszínről folyamatos, a mennydörgésre emlékeztető morajlásként hallható. A bolidák jóval ritkábbak mint az „átlagos" tűzgömbök, éves átlagban világszerte ötezer ilyen jelenséget észlelnek.