Ketté fog hasadni a Föld: drámai felfedezésre jutottak a tudósok

Vágólapra másolva!
Afrika lassan, de biztosan kettéhasad. Mint minden geológiai folyamat, ez sem gyors változás, évmilliók fognak eltelni, mire bekövetkezik, de alapvetően meg fog változni bolygónk arca; Kelet-Afrika egy része elszakad a kontinens többi részétől, és valószínűleg egy új óceán keletkezik a két szárazföld között.
Vágólapra másolva!

A hatalmas kontinensszakadás a Kelet-Afrikai Hasadékrendszerhez (EARS) kötődik. Ez a világ egyik legnagyobb hasadéka, amely több ezer kilométer hosszú, és számos afrikai országot érint, köztük Etiópiát, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Ugandát, Ruandát, Burundit, Zambiát, Tanzániát, Malawit és Mozambikot.

Forrás: NASA

Ez a hasadékrendszer azt jelzi, hogy az afrikai lemez két részre - a kisebb Szomáliai- és a nagyobb Núbiai-lemezre - válik szét. A távolodás mértéke nagyon lassú, egy 2004-es tanulmány szerint évente csupán néhány milliméteres az elmozdulás.

Az új óceán várhatóan 5-10 millió év múlva fog megjelenni a Szomáliai- és a Núbiai-lemez között, elválasztva Afrika két részét egymástól.

Bármilyen furcsának is tűnik, de a Föld felszíne folyamatosan változik, csupán azért nem vesszük észre, mert a folyamat az ember számára felfoghatatlanul lassan zajlik. Az általunk ismert világ – geológiai értelemben véve – viszonylag újnak mondható, Eurázsia, Amerika, Afrika, az Antarktisz és Óceánia csak „nemrég" alakult ki. A kontinensek születése a hatalmas tektonikus lemezek mozgásának eredménye, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakós játék darabjai.