A honfoglaló elit kincseit tárják a világ elé

tarsolylemez
A lelet példa nélküli az eddig talált honfoglaláskori tárgyak között
Vágólapra másolva!
A közelmúltban feltárt pátyi sírok leleteivel és a helyszíni összefüggések bemutatásával kiegészülve láthatók péntektől a Magyar Nemzeti Múzeum Tarsolylemezek című korábbi kiállítása Szentendrén.
Vágólapra másolva!

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Tarsolylemezek - A honfoglaló elit kincsei című közös kiállításának a szentendrei MűvészetMalom ad otthont.
A szeptember közepéig látható tárlatot szerdán mutatták be a sajtónak.

- idézte fel Rajna András, az FMC régészeti osztályvezetője, a kiállítás kurátora. Pátyon a HelloParks nagy léptékű beruházásának köszönhetően - ahol hatalmas felületű feltárásokat tudnak végezni - egy évvel ezelőtt két tarsolyleletet is sikerült találniuk: egy veretes és egy lemezes tarsolyt.

Rajna András a restaurátorok munkáját méltatva kiemelte, hogy a folyamat számos meglepetést és érdekességet tartogatott: szerves- és textilmaradványokat, selyemnyomokat találtak és "elképesztő eredmények jöttek még jóval a feltárás után is".
Hoffmann József, a régészettel és műtárgyvédelemmel foglalkozó Salisbury Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy 2021-ben kezdték el az FMC-vel a pátyi temető feltárását, valamint részt vettek az ott előkerült leletanyag restaurálásában, ezt követően pedig a természettudományos vizsgálatok menedzselésében.

A lelet példa nélküli az eddig talált honfoglaláskori tárgyak között Forrás: Donat Kekesi/Salisbury

A kiállításban nemcsak maguk a tarsolylemezek unikálisak, hanem a kapcsolódó eredmények is.


A Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője, a kiállítás kurátora az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve a három szereplő kooperációjának kiváló eredményét. Elmondta azt is, hogy összesen negyven tarsolyemlék van a honfoglalás korából a mai Kárpát-medence területéről, azaz nemcsak a mai Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medence területéről, ebből 36 darab létezik fizikai valójában is.

Ez a harminchat tárgy a szentendrei kiállításban is megtalálható, ugyanakkor a két új pátyi lelet ezen belül is egészen új minőséget képvisel.

Nemes Rudolf, a pátyi területen ipari létesítményt fejlesztő HelloParks vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt: már a legelején kiderült, hogy a terület páratlan és felbecsülhetetlen kincseket rejt. Ezért is támogatták örömmel a Ferenczy Múzeumi Centrumot a leletek feltárásában, vizsgálataiban és a tárgyak méltó környezetben való bemutatásában.

(MTI)