Hiába keresték a nácik elásott aranyát

nácik aranya
A nácik elveszett aranya sokak fantáziáját megmozgatja (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Abbahagyták Hollandiában a nácik által a második világháború idején állítólag elásott többmillió eurós kincs utáni kutatást.
Vágólapra másolva!

Egy német tanú szerint lőszeresdobozokba rejtve ásták el a kincset

Egy történésztársaság még egy utolsó ásatást végzett hétfőn a Gelderland tartománybeli Ommerenben, ahol a feltételezések szerint a kincset elásták,

de a remélt négy láda helyett csak néhány régi autóalkatrészt és egy puskagolyót találtak.

Az eredménytelen feltárások nyomán az önkormányzat befejezettnek nyilvánította a keresést.

Arnhem térségében állomásozó német önjáró löveg 1944 késő nyarán Forrás: Bundesarchiv

1944 augusztusában Arnhemben bombatalálat ért egy bankot, sok értéktárgy szétszóródott. Az ékszereket, drága órákat és más tárgyakat állítólag német katonák találták meg és ásták el a Hollandia keleti részén fekvő Ommerenben.

A nácik elveszett aranya sokak fantáziáját megmozgatja (a kép illusztráció) Forrás: Youtube

Helmut Sonder német katona 1946-ban az mondta egy tanúvallomásban, hogy ő találta meg társaival az értékeket. Sonder azt állította, hogy lőszeresdobozokba rejtették a kincset, és 1945 tavaszán elásták.

Hermann Göring birodalmi marsall Hitler jobbján. Göring rengeteg kincset halmozott fel, amit a háború végén elrejtettek, és ami csak részben került elő Forrás: Wikimedia Commons

A kincsről januárban szereztek nyilvánosan tudomást,

amikor a Holland Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta az elrejtett kinccsel kapcsolatos rajzokat és egy régi térképet, amelyen egy piros kereszt jelölte az állítólagos kincset.

Sokan kaptak kedvet az illegális kincskereséshez

Az értesülés nyomán megindult a hajsza a kincs után, amely - ha létezik - mai árfolyamon majdnem 11 millió eurót ér. Ommeren városa megtiltotta a magán kincsvadászatot és a fémdetektorok használatát, ennek ellenére sokan folytattak illegális ásatást. Az önkormányzat közlése szerint január óta tizenöten kaptak figyelmeztetést engedély nélküli ásatás miatt.

Sokan kedvet kaptak a fémdetektoros illegális kincsvadászatra ( a kép illusztráció) Forrás: AFP/Getty Images/Bruce Bennett

A tilalom továbbra is érvényben van, és az önkormányzat azt ígéri, hogy mostantól szigorúan betartatja azt. Amennyiben a kincset mégis megtalálnák, az államot illetné meg. A holland hatóságok 1946-ban indítottak kutatást a kincs után a levéltár szerint.

Még Sondert is elvitték a helyszín azonosítására,

ő maga is ásott, de a kincset nem találták meg.

Egy jelentős elrejtett náci kincs a Merkers sóbányában, amit végül megtaláltak Forrás: Wikimedia Commons

Sonder arra gyanakodott, hogy az egykori rangidős tiszthelyettese titokban más helyre vitte a kincset. A történészek és a hatóságok szerint a kincs aligha van Ommerenben.

(Forrás: MTI/AFP/dpa/AP)