Polgári tudósok farkas-kutya hibridizációra találtak bizonyítékot Indiában

farkas-kutya hibrid
A rőt, feltételezett farkas-kutya hibridet a kutatók Pune közelében fotózták le.
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint az ilyen forgatókönyvek a vad populációkat hibridizációs örvénybe hajthatják, aminek végül a hibridizáció általi kihaláshoz vezet. - írja a a Down To Earth indiai környezetvédelmi egyesület magzinja.
Vágólapra másolva!

Polgári tudósok és kutatók a farkas-kutya hibridizáció első bizonyítákát találták az országban. A május 4-én publikált (címe: A polgári tudósok elősegítették első a farkas-kutya hibridizáció genetikai detektálását az indiai szavannákon) felfedezés azt állítja, hogy a farkas (Canis lupus) - kutya (Canis éupus familiaris) hibridizációja oda vezethet, hogy a farkasok bizonyos adaptációja roppantul lecsökken, ami végül a farkas populáció csökkenését okozza.

A szerzők, Abhinav Tyagi, Mihir Godbole, Abi Vanak ésUma Ramakrishnan, szerint a kutatás az országban az első bizonyíték az ilyen hibridizációra. A szerzők említik, hogy egy feltételezett farkas-kutya hibrid szokatlan rőt bundájú állatot egy természetimádó csoport lefotózott Maharashtra államban, Pune közelében.

A polgári kutatók megfigyelték, hogy az egyed másként nézett ki, mint a többiek a farkas falkában. Követték az állatot és összegyűjtötték elhullajtott szőrszálait. A mintából kivonták a DNS-t és feldolgozták elkülönítéshez, azonosításhoz, préseléshez és az utána következő más tudományos protokillhoz. A kutatók aztán 11 farkas teljes genomját használták, melyből 3 észak-amerikai és európai, másik 3 nyugat- és közép-ázsiai és 5 indiai farkastól származott. Analizáltak 16 kutya genomot is, ezek a minták Kenyából, Nepálból, Kínából és Kelet-Ázsiából származtak.

A tudósok vizsgálták azt is, hogy a fajok keverednek-e aranysakállal és ázsiai vadkutyával, ehhez 3 genomot használtak. Az eredmények a farkas-kutya hibridizáció jelenségét mutatták Indiában, olyan képekkel, amik bizonyítják a kutya genom introgresszióját a farkas populációban.

A rőt, feltételezett farkas-kutya hibridet a kutatók Pune közelében fotózták le. Forrás: https://www.downtoearth.org.in/news/wildlife-biodiversity/citizen-scientists-find-first-evidence-of-wolf-dog-hybridisation-in-india-89467

Vanak azt mondta, bár a farkas-kutya hibridizáció ötletén régóta elmélkedtek Indiában, publikált jelentés vagy bizonyíték nem létezett. Tudomásunk szerint, annak ellenére, hogy van információ párzási eseményekről farka és kutya közt, nem ismert olyan jelentés, ami ezt genetikai elemzéssel meg is erősítené ez. Ugyanez lehet az oka az alacsony észlelési rátának és a laboratóriumok gyenge elérhetőségének a terepi minták és a természetvédelmi genomoka integrálásához.

A szerzők szerint ilyen hibridizáció komplex a kutyaféle fajok közt.

A kutyafélék hibridjeinek mindkét neme termékeny, ellentétben más emlős fajokkal, ahol a hímek terméketlenek nagyon kevés kivétellel. Ez lehetővé teszi a kutya genom introgresszióját a farkasokba és fordítva.

Ramakrishnan azt mondta, a magas populációs forgalom és a szaporodó tagok elvesztésén felül a fent említett komplexitás a farkasfalkák felbomlását és a szociális struktúra bomlását okozhatja. Ilyen faktorok tovább fokozzák a hibridizáció mértékét. Ezek a forgatókönyvek azonban a vad populációkat hibridizációs örvénybe hajthatják, aminek végül a hibridizáció általi kihaláshoz vezet.

A kutatók hangsúlyozták, hogy növelni kell a természetvédelmi erőfeszítéseket nyomon követéssel, monitorozással, a préda bázis felmérésével, megérteni az emberek és vadvilág közötti kapcsolatot, mivel az ember és a vadvilág közti kölcsönhatás széleskörű Indiában.

Ramakrishnan azt mondta, hogy a kutatás kritikus információt nyújt ami segít megérteni a farkasok és kutyák közti kapcsolatot és kölcsönhatásaikat és mutathatják az utat a természetvédelemhez.

(Forrás: Down To Earth: https://www.downtoearth.org.in/)