A mélytengeri bányászat forrópontjai rejtélyes állatoktól hemzsegnek

pingpong szivacs
Ez a pingpong szivacs a területen talált sok furcsa faj egyike.
Vágólapra másolva!
Mélytengeri bányászathoz megjelölt óriási óceánfenéki szakasz csodabogár tengeri állatok ezreinek otthona, legtöbbje ismeretlen a tudomány számára. A kutatást a Current Biology magazinban publikálták. - írja a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

Vannak köztük furcsa férgek, ragyogó színű tengeri uborkák és korallok. A tudósok elvégezték a fajok első teljes leltárát, hogy segítsen felmérni a biodiverzitás kockázatát.

Azt mondják, több mint 5.000 különböző állatot találtak a Csendes-óceán Clarion Clipperton Zónájában.

A terület elsődleges jelölt a tengerfenékből származó értékes fémek bányászatához, mely idén kezdődhet. A vállalatok ki akarják nyerni a nemzetközi vizekben lévő értékes mélytengeri fémeket, de még nem kezdték el kinyerést.

Tengeri rózsáktól a férgekig: Számos állat, amiket a Csendes-óceán Clarion-Clipperton Zónájából hoztak el. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65708806

Muriel Rabone a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa azt mondta, hogy a hely egy csodálatosan furcsa környezet állatok bőségével - minden a furcsa tengeri uborkáktól hátukon vitorlákkal a szép üvegszivacsokig. Tudnunk kell milyen a biodiverzitás és mit veszíthetünk a bányászat hatásai miatt.

Ez a pingpong szivacs a területen talált sok furcsa faj egyike. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65708806

A tudósok tudományos dolgozatok ezreit és adatbázisokban lévő több ezer feljegyzést vizsgáltak meg, hogy a zónában lévő életformák leltárját összeállítsák.

A többezer feljegyzett másvilágbéli, szép és éteri állatok közül csak 400 ismert a tudomány számára.

A lista tartalmaz kis garnélaszerű héjas állatokat, férgeket, korallokat, üvegszivacsokat, piros és narancs tengeri uborkákat: az úgynevezett gumimókusok és gumimacik, tengeri sünöket, kígyókarúak at, és tengeri liliomokat. Az állatok elszigetelten fejlődtek évmilliók lefolyása alatt a óceánfenék hideg, sötét körülményei közt. A nagy többség (90%) új a tudománynak és még nincs formális tudományos nevük és nincs még helyük az élet fáján.

Clarion-Clipperton Zóna Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65708806

Dr. Adrian Glover, a Természettudományi Múzeum munkatársa azt mondta,

hogy az előtt álunk, hogy potenciálisan jóvá hagyják a legnagyobb mélytengeri bányászatok némelyikét.

Biztosítanunk kell, hogy minden ilyen altivitást oly módon végezzenek, hogy korlátozzuk a természeti világra gyakorolt hatását.

Egy tengeri csillag odatapad egy anyagcsere csomóhoz. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65708806

Évtizedek óta tervezik - és szigorúan ellenzik - a mélytengeri bányászatot, betakarítandó az értékes fémeket tartalmazó sziklákat. Néhányan úgy hiszik, hogy a tengerfenéken található ásványok ígéretes forrásai a fémeknek, mint pléldául a kobalt és nikkel, amik az olyan technológiákhoz szükségesek, mint a mobiltelefonok, szélturbinák, és elektromos jármű akkummlátorok.

Egy állat, az úgynevezett gumimókus. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65708806

Az ellenzők azonban amellett érvelnek, hogy nem ismerjük eléggé az óceáni ökoszisztémákat, hogy garantáljuk a bányászat nem fog helyrehozhatatlan kárt okozni.

Az óceán hullámai alatti életről az adatokat temérdek tudományos expedíció során gyűjtötték, mely során az óceán fenekére leeresztett felszereléssel gyűjtöttek fajokat és képeket.

(Forrás: BBC News::https://www.bbc.com/)