Megnyílik a Campona Victrix, a Nemzeti Múzeum új kiállítóhelye

SPQR
Római hagyományőrző legionáriusok elhagyják a tábor, a castrum területét.
Vágólapra másolva!
Május 20-án ünnepélyes keretek között nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, a Campona Victrix - Győzedelmes Campona nevet viselő régészeti kiállítóhely a főváros 22. kerületében, a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett.
Vágólapra másolva!

Változatos, színes programokkal várják a látogatókat

A múzeum közleménye szerint az ünnepélyes megnyitót követően az érdeklődőket ingyenes családi délutánra várják, amely ókori római hagyományőrző csapatok felvonulásával kezdődik. A látogatók találkozhatnak a rézműves és a csizmadia mesterségeket bemutató kiállítókkal,

és antik női viseleteket felvonultató divatbemutatóval is készül a régészeti park.

Római hagyományőrző legionáriusok elhagyják a tábor, a castrum területét. Forrás: Wikimedia Commons

A legkisebbek nemezlovacskát készíthetnek és megismerkedhetnek Campona történetével, a felnőttek Bodolay Géza rendezésében, Gidró Katalin és Kedvek Richárd színművész előadásában antik lírai költeményeket hallhatnak egy felolvasószínházi játék keretében.

S.P.Q.R. vagyis a Szenátus, és a római nép, a köztársaságkori Róma címere, ami a császárkorban, a principátus idején is megmaradt hivatalos állami jelvénynek Forrás: Origo

A gyerekek arc- és testfestéssel élhetik át a 4. századi életérzést, a felnőtteket Mráv Zsolt kurátor vezeti be a római katonai tábor kultúrtörténetébe.A közlemény kitér arra, hogy a budatétényi bevásárlóközpont neve, Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt.

Régészeti park létesült az egykori római tábor helyén

A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

I. Constantinus ismét megteremtette a birodalom egységét Forrás: Cervelliln Fuga

A régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor területét felfedezése után évtizedeken át benőtte a természet. A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását. A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait.

Korhű római légiós sátrak, pajzsok és hadijelvények ( a kép illusztráció) Forrás: Origo - Elter Tamás

Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott,

ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül. A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták. A Campona Victrix - Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

(Forrás: MTI