Olyan hatalmas volt a dínó, hogy a furgon felborult a csontjai súlya alatt

dinoszaurusz
A Chucarosaurus diripienda tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Új hosszú nyakú növényevő dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak argentin paleontológusok a latin-amerikai ország déli részén, Patagónia térségében: a hatalmas állat a valaha talált legnagyobb őshüllők egyike.
Vágólapra másolva!

A balesetről nevezték el az egykor ötven tonnás monstrumot

A Pueblo Blanco Természetvédelmi Területen talált leletet 2018-ban fedezték fel a tudósok, de csak - helyi idő szerint - csütörtökön mutatták be a nagyközönségnek. A dinoszaurusz csontjai olyan hatalmasak voltak, hogy az őket szállító furgon felbillent.

A Chucarosaurus diripienda tudományos rekonstrukciója Forrás: LMCipoletti

A balesetben senki sem sérült meg, és a maradványokban sem keletkezett kár. Nicolas Chimento paleontológus elmondta: az eset után a tudósok úgy döntöttek, hogy a Chucarosaurus diripienda nevet adják a dinoszaurusznak, mivel a latin diripio (összetör) igével a maradványokat ért balesetre akartak utalni, melyet a lelet épségben vészelt át.

A Chucarosaurus diripienda egyik fosszilis végtagcsont töredék is jól illusztrálja az állat hatalmas méretét Forrás: TH India

A Chucarosaurus 50 tonnás és 30 méter hosszú lehetett,

és ezzel az eddigi legnagyobb dinoszaurusz, amelyet a hegyvidéki Rio Negro tartományban találtak. Az őshüllő a késő kréta korban élhetett ragadozók, halak és tengeri teknősök társaságában. A Chucarosaurus combcsontja 1,90 méter hosszú volt és három részből állt. A részek egyenként több mint száz kilogrammot nyomnak, és csak hárman tudták megemelni őket.

Patagóniában éltek a Föld legnagyobb növényevő dinoszauruszai

Patagónia volt az otthona a világ legnagyobb növényevő dinoszauruszainak, például a kolosszális Patagotitan mayorumnak, a valaha felfedezett legnagyobb dinoszaurusznak. A kutatók máig nem tudják, miért nőttek olyan gyorsan a térségbeli fajok, egyesek egész életük során.

A Chucarosaurus diripienda méretét, valamint a lelőhelyet ábrázoló képmontázs Forrás: DinoData

Matias Motta paleontológus elmondta, hogy a szauropodák közé tartozó Chucarosaurus vetekedett más patagóniai óriásokkal súlyban és méretben, de a csípő, a mellső végtagok és a hátsó végtagok jellegzetességei arra utalnak, hogy karcsúbb és kecsesebb volt.

A szauropodák voltak a Földön élő valaha volt legnagyobb állatokDr. Michael D"Emic, az Adelphi biológus professzora felfedezte, hogy az egyes szauropoda fajok nem 1-2-szer változtatták méretüket az evolúciós történelem során, hanem valójában 36-szor növekedtek a 100 millió év alatt. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/how-sauropod-dinosaurs-got-big/

Argentínában mintegy 140 dinoszauruszfaj találtak eddig, és ezzel Kína és az Egyesült Államok mellett a világ három legjelentősebb országa között van az őshüllőkkel kapcsolatos kutatások és felfedezések terén.
(Forrás: MTI/Reuters)