Ez az ország engedélyezte a hallucinogén gombák felhasználását

varázsgomba
A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található.
Vágólapra másolva!
Ausztrália szombattól engedélyezi az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását egyes mentális betegségek gyógyításának reményében - jelentette be a terápiás célú gyógyszereket felügyelő ausztrál hatóság (TGA).
Vágólapra másolva!

A társadalombiztosítással szerződésben álló pszichiáterek felírhatják ezeket a - pszilocibin, illetve MDMA néven ismert - pszichoaktív szereket poszttraumatikus stresszben és bizonyos fajta depresszióban szenvedő pacienseiknek.

A TGA kísérletei után ezek a szerek "viszonylag biztonságos" minősítést kaptak "orvosilag ellenőrzött környezetben" történő felhasználás esetén.

Kanada és az Egyesült Államok egyes tagállami is engedélyezték már korábban a gombákban található pszilocibin és az MDMA (ecstasy) gyógyászati célú alkalmazását, de kizárólag klinikai kísérletek céljaira, illetve különleges engedélyek birtokában.

A varázsgombában egy pszilobicin nevű halucinogén, pszihoaktív alkaloid található Forrás: Pinterest


Az ausztráliai döntés támogatói abban reménykednek, hogy sikerül döntő áttörést elérni egyes mentális betegségek gyógyításában.

Mike Musker, a Dél-ausztráliai Egyetem mentális egészséggel és az öngyilkosságok megelőzésével foglakozó kutatója megerősítette, hogy a pszilocibin a depresszió, az MDMA pedig a poszttraumás stressz elleni harcban lehet eredményes.

A kutató szerint az MDMA a "kapcsolat érzését" nyújtja a pacienseknek, ami megkönnyíti a terapeutával való kapcsolatteremtést és a traumás tapasztalatok megosztását. A pszilocibin "lelki-szellemi hatása" pedig "megváltoztathatja a beteg önképét és életét, és kis szerencsével ismét visszatérhet az életkedve".

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az új módszer nem kockázatmentes, és a betegeket még a programban való részvétel előtt figyelmeztetni kell az esetleges mellékhatásokra.

(MTI/AFP)