Régészek megtalálták a mediterrán térség leggazdagabb sírjait

királyi sír, sírlelet
A királyi sírok a Krisztus előtti 1500 és 1300 közötti időszakból származnak
Vágólapra másolva!
A Göteborgi Egyetem régészek királyi sírokat tártak fel Ciprus délkeleti partjainál a Hala Sultan Tekke mellett található bronzkori Dromolaxia Vizatzia város közelében. A sírok a Krisztus előtti 1500 és 1300 közötti időszakból származnak, amikor a város a rézkereskedelem egyik központja volt.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a sírok a mediterrán térségben valaha felfedezett „leggazdagabbak" közé tartoznak.

– mondta Peter Fishcher, a Göteborgi Egyetem professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A lelőhelyet úgynevezett magnetométerrel fedezték fel, ami a föld mágneses terének mérésére használt eszköz, amelyet geofizikai felmérések során használnak a különböző típusú mágneses anomáliák felderítésére, valamint a mágneses anyagok dipólusmomentumának meghatározására.

– mutatott rá Fischer professzor. – Ez vezetett bennünket a terület további vizsgálatához és a sírok felfedezéséhez.

A királyi sírok a Krisztus előtti 1500 és 1300 közötti időszakból származnak Forrás: Peter Fishcher

A sírok egyenként legfeljebb 4x5 méteres földalatti kamrákból állnak, amelyekhez a felszínről egy keskeny átjárón keresztül lehet eljutni. A csapat a két kamrában több mint 500 teljes értékű leletet talált, amelyek nemesfémekből, drágakövekből, bronzfegyverekből, elefántcsontból, kiváló minőségű kerámiákból és egy aranykeretes, hematitból készült pecsétből állnak.

A sír tartalmának mintegy felét a szomszédos kultúrákból és civilizációkból importálták: az arany és az elefántcsont Egyiptomból, a drágakövek Afganisztánból, Indiából és a Sínai-félszigetről, míg a borostyántárgyak a balti térségből érkeztek.

Az ásatások több jól megőrződött csontváz is előkerült, köztük egy olyan temetkezés, amelyben egy nőt találtak, akit tucatnyi kerámiaedény, ékszerek és egy kerek bronztükör vett körül. A szakemberek szerint több személy – férfiak és nők egyaránt – diadémot viseltek, és néhányan a legmagasabb minőségű medálokkal ellátott nyakláncot is találtak, amelyeket valószínűleg a 18. dinasztia idején, Egyiptomban készítettek.