Itt jött létre hazánkban az ország első pacemaker távambulanciája

pacemaker, szívritmus-szabályozó
A pacemaker működés közben
Vágólapra másolva!
Magyarországon elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be telemetriás ICD-t (implantálható (beültethető) kardioverter (pulzusgenerátor) defibrillátort) 2003-ban, húsz évvel később pedig újabb újítás áll a betegellátás szolgálatába: a Szívgyógyászati Klinika, a Sürgősségi Orvostani Tanszék és a Medtronic Hungária Kft. közreműködésének köszönhetően létrejött az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája – tájékoztatta a PTE szerkesztőségünket.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra az egyetem emlékeztetett, az ICD (implantálható cardioverter defibrillátor) egy speciális pacemaker, ami nemcsak a lassú szívműködés kivédésére képes, hanem az igen magas pulzusszámmal járó, életveszélyes szívritmuszavarok megszüntetésére is alkalmas.

Felépítését tekintve a pacemakerekhez hasonlóan egy generátorból és a hozzá csatlakoztatott elektródákból áll.

A bőr alá ültetett generátor azonban nagyobb méretű a hagyományos pacemakerekhez képest, illetve az elektróda is összetettebb felépítésű.

– nyilatkozta dr. Vilmányi Gábor rezidens orvos, a pacemaker munkacsoport tagja. – Vizsgálni tudjuk a készülék beállításait, a generátor állapotát, rendelkezésre állnak automata mérési eredmények, továbbá látjuk az esetleges ritmuszavarokat is.

A pacemaker működés közben Képillusztráció: Wikipedia

Mint mondta, a PTE Sürgősségi Betegellátó Osztályára telepített rendszer újítása, hogy

a gyártó minden pacemakerét és ICD-jét automata módon ellenőrizni lehet, így a beteg mozgatása nélkül tudják segíteni a sürgősségin dolgozók munkáját.

A szolgáltatást azok a páciensek is igénybe vehetik, akik nem rendelkeznek saját távmonitor egységgel. Ahogy a szakember rámutatott, a rendszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat nem igényel semmilyen különleges képzettséget, teljesen automatizált, így azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyáltalán nem foglalkoznak pacemaker- vagy ICD-terápiával.

A Medtronic egyedi távmonitorozó rendszere nagy segítség lehet ismeretlen eredetű rosszullétek, eszméletvesztések hátterében álló ritmuszavarok regisztrálásában, de akár a készülék-diszfunkciók kizárására is alkalmas lehet.

A berendezés segítségével az orvosok gyorsabban tudnak diagnózishoz jutni, megrövidítve a várakozási időt, javítva ezzel a betegek elégedettségét, és nem utolsósorban gyorsan kiküszöbölhetők a potenciálisan életveszélyes szituációk is.

A próbaidőszak során szerzett pozitív tapasztalatok alapján tervezik a távambuláns hálózat kibővítését.